'Langverwachte Xbox-exclusive laat nog 2 tot 3 jaar op zich wachten'

News
dinsdag, 27 juni 2023 om 10:30
perfect dark zerof1687852634
Er wordt al ruim vijf jaar gewerkt aan een reboot van Perfect Dark. Maar volgens ingewijden laat de langverwachte Xbox-exclusive nog eens twee tot drie jaar op zich wachten, inclusief een mogelijk ongebruikelijke release.
De eerste Perfect Dark voor de Nintendo 64 heeft bijna een mythische status. De game werd gezien als een spirituele opvolger op GoldenEye 007, maar verbeterde de FPS op vrijwel alle fronten. Nadat ontwikkelaar Rare werd overgenomen door Microsoft, kwam er een vervolg in 2005 voor de Xbox 360, die erg goed werd ontvangen, maar niet dezelfde status kon krijgen als het origineel.
Sindsdien is er geen enkel nieuw deel meer uitgekomen in de reeks, maar daar wil Microsoft verandering in brengen. In 2020 is namelijk een reboot aangekondigd onder leiding van The Initiative, die sinds 2018 in ontwikkeling is bij de studio. Maar de voortgang van het project loopt niet echt soepel.
Zo zijn er verschillende topmensen vertrokken bij The Initiative en vorig jaar bleek de studio helemaal last te hebben van een leegloop. Voormalige medewerkers hebben nu tegen IGN gezegd dat het nog minimaal twee tot drie jaar zal duren voordat de ontwikkeling van de Perfect Dark reboot is afgerond.

Opmerkelijke release voor Perfect Dark

Maar zelfs na zo’n lange ontwikkelperiode zou de studio mogelijk over moeten gaan op een ongebruikelijke release. Volgens de oud-werknemers zijn er namelijk recent plannen gemaakt voor een episodic release. Dat zou betekenen dat Perfect Dark in delen wordt uitgebracht, zodat de studio ondertussen verder kan werken aan de latere delen.
Die manier van games uitbrengen is een tijdje trending geweest, met name de verhalende Telltale games, maar voor projecten als Perfect Dark niet erg geliefd. Zo moet je niet alleen lang wachten voordat je verder kan gaan met het verhaal, maar de kans bestaat ook nog eens dat niet alle delen verschijnen. Dat laatste was bijvoorbeeld het geval met de episodische Half-Life 2 games.