Xbox kocht Bethesda uit angst om Starfield

News
maandag, 26 juni 2023 om 14:30
starfield artworkf1683633013
Starfield wordt waarschijnlijk de grootste Xbox-exclusive van het jaar, maar ooit was Xbox bang voor de game. Tenminste, het bedrijf was bang dat de game de Xbox zou overslaan. Dat is zelfs een reden geweest dat Bethesda door Microsoft is overgenomen.
Microsoft wil Acitvision Blizzard overnemen, maar de FTC (de Amerikaanse marktwaakhond) wil dat niet hebben. In de rechtszaak over de kwestie wordt ook de vorige grote overname van Xbox, namelijk ZeniMax en Bethesda besproken. Het blijkt dat Starfield een belangrijke rol speelde in die overname (via The Verge).
Rond de tijd dat Microsoft besloot Bethesda te kopen had Sony namelijk net exclusiviteitsdeals met die studio gesloten. Deathloop en Ghostwire: Tokyo zouden in eerste instantie PS5-exclusives worden, iets dat gehonoreerd moest worden, ondanks dat beide games pas verschenen toen Xbox al eigenaar was van Bethesda. Microsoft zag problemen aan de horizon toen het hoorde dat Sony ook een exclusiviteitsdeal wilde voor Starfield.
Phil Spencer verklaart dat Xbox het zich niet kon veroorloven om een game als Starfield niet te hebben. Microsoft had de console wars naar eigen zeggen verloren en stond op plek drie na Sony en Nintendo. Om te voorkomen dat Xbox nog verder achter ging lopen wat betreft content moest het Bethesda overnmen.

Starfield niet naar PS5, maar Xbox-xxclusive

Met de overname heeft Xbox de rollen als het ware omgedraaid. Nu is de Xbox Series X namelijk de enige console waarop je Starfield kunt spelen en blijven PlayStation-eigenaren in de kou staan. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de game op PC te spelen of alsnog een Xbox te kopen, maar een PS5 versie zit er niet in.