Xbox overwoog om PlayStation buitenspel te zetten

News
dinsdag, 27 juni 2023 om 11:00
ps5 vs xbox series xf1594719334
De overname van Activision Blizzard door Microsoft kan schadelijk zijn voor de game-industrie, zo meent onder andere Sony. Volgens Microsoft valt dat mee en is dat bovendien niet de bedoeling. Maar de hoorzittingen in de rechtszaak tussen de Amerikaanse FTC en Microsoft onthullen nu dat Xbox er ooit wel over nadacht om PlayStation nagenoeg buitenspel te zetten.
Wordt Microsoft te machtig als de Activision Blizzard overname doorgaat? Het bedrijf vindt zelf van niet en verschillende waakhonden, waaronder de EU, zien ook geen groot gevaar. Maar het is nog niet zo lang geleden dat Microsoft er heel anders tegenaan keek, zo blijkt uit een e-mail die wordt besproken in de zaak van de FTC tegen Microsoft.
In de e-mail zegt Matt Booty, het hoofd van Xbox Game Studios, dat Microsoft een unieke positie heeft waarin het geld kan uitgeven tot Sony buitenspel komt te staan. Booty doelt erop dat Microsoft flink studio’s en content kan kopen om de grootste speler in de game-industrie te worden. Er wordt een vergelijking gemaakt met Disney, dat eigenaar is van zoveel content dat het zinloos is om nog een streamingdienst te beginnen, aangezien de meeste spelers nergens de content nog vandaan kunnen halen om die dienst groot te maken.
Booty denkt dat door flink uit te geven aan content, Microsoft het Disney van games kan worden en vooral dat het het waard is om dat te doen voordat een ander groot bedrijf als Google, Tencent of Amazon dat kan worden. Sony wordt gezien als de enige concurrent met de content om een serieuze Game Pass-rivaal te maken, maar omdat Xbox een grote voorsprong heeft in dat model, is het belangrijk om te zorgen dat er een voorsprong in content bewaard blijft.

Xbox standpunt inmiddels verouderd

Overigens laat Xbox weten dat dit standpunt niet meer klopt met wat Microsoft nu denkt. Microsoft-topman David Cuddy laat aan The Verge weten dat de e-mail meer dan drie jaar oud is en ruim voor de deal met Activision Blizzard werd verstuurd. Bovendien zou de e-mail “trends in de industrie” bespreken die Microsoft nooit heeft nagejaagd. Booty’s opmerkingen zijn dus niet te beschouwen als iets dat Microsoft serieus van plan was te doen.