Krijgen we binnenkort weer grote tekorten en vertraging voor tech?

News
vrijdag, 12 januari 2024 om 11:30
vrachtschipf1705053564
Vrijwel het grootste gedeelte van moderne technologie wordt gemaakt in Azië en wordt vervolgens naar Europa vervoerd. Maar mogelijk krijgen we binnenkort weer last van veel vertraging en grote tekorten door de situatie in Jemen.
Hoewel er vrachtvliegtuigen bestaan, wordt het grootste gedeelte van de vracht uit Azië nog steeds vervoerd door middel van gigantische vrachtschepen. En voor het vervoer naar Europa wordt gebruikgemaakt van het Suezkanaal. Als die route verstoord raakt, dan kan dat zorgen voor veel vertraging en tekorten, zoals toen de Ever Given vast kwam te zitten in het kanaal in 2021. Alle vrachtschepen moesten toen namelijk ‘ouderwets’ rondom Zuid-Afrika varen.
Een soortgelijke situatie kan nu opnieuw gecreëerd worden door de situatie in Jemen en de Rode Zee. Om bij het Suezkanaal te komen moeten schepen door de krappe Golf van Aden gaan naar de Rode Zee. Daar voeren de Houthi-rebellen momenteel geregeld aanvallen uit op schepen, als teken van steun voor Hamas en de Palestijnen.
Door de aanvallen heeft Tesla nu al besloten om het vrachtverkeer om te leiden langs Kaap de Goede Hoop. Maar mogelijk zullen ook nog meer bedrijven het voorbeeld van Tesla volgen de komende tijd.

Aanvallen op de rebellen in Jemen

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben de Verenigde Staten en het Verenigde Koninkrijk, met wat hulp van Nederland, luchtaanvallen uitgevoerd op locaties van de Houthi-rebellen. Volgens Amerikaanse media waren de luchtaanvallen gericht op ‘trainingsfaciliteiten en drone-opslagplaatsen’.
Sinds de aanval hebben aanvoerders van de Houthi-beweging gezegd dat de VS en het VK ‘een hoge prijs zullen betalen’. Er wordt rekening gehouden met vergeldingsacties, die mogelijk uitgevoerd zullen worden op handelsschepen in de regio.

Populair Nieuws