iPhone krijgt eindelijk AI features erbij met iOS 18

News
dinsdag, 11 juni 2024 om 19:00
apple ios 18
Apple heeft maandagavond iOS 18 officieel uit de doeken gedaan. Het nieuwe besturingssysteem voegt een aantal langverwachte features toe, waaronder AI.
Niet alleen kunnen iPhone-eigenaren elk jaar met nieuwe features aan de slag door middel van een nieuwe smartphone, maar ook dankzij iOS-updates. Tijdens de WWDC keynote heeft Apple nu iOS 18 uit de doeken gedaan, waarbij de focus voornamelijk lag op het debuut van kunstmatige intelligentie.
In tegenstelling tot bedrijven als Google, OpenAI en Microsoft heeft Apple tot nu toe nog niks gedaan met AI. Tim Cook heeft in februari wel beloofd dat ‘later dit jaar’ de eerste AI features worden toegevoegd aan het Apple-ecosysteem. Met de onthulling van iOS 18 is nu duidelijk hoe dat eruit zal zien.
Het zogeheten Apple Intelligence zal de gebruiker ‘beter leren kennen dan andere diensten’. De technologie zal system wide worden toegepast, waardoor de opties bij veel apps van Apple ingebakken zullen zitten. Zo kan je bijvoorbeeld afbeeldingen genereren in Messages via een prompt en zullen notificaties op een slimme manier worden getoond. En Apple Intelligence komt niet alleen naar iPhone, maar ook andere apparaten van Apple.
Siri wordt daarnaast omgebouwd tot een AI-chatbot, zoals we dat gewend zijn van ChatGPT en Google’s Gemini. Zo kan de assistent ‘natuurlijke interacties ondersteunen’ en op verzoek acties uitvoeren in apps. Siri kan eenvoudig foto’s voor je opsporen, afbeeldingen bewerken en elementen verplaatsen van de ene naar de andere app. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een foto van je rijbewijs op te vragen en vervolgens het ID-nummer kopiëren naar een formulier in een andere app.

Traditionele toevoegingen

Voor gebruikers die niet veel interesse hebben in kunstmatige intelligentie, zijn er ook andere nieuwe features om naar uit te kijken. Zo claimt Apple dat iOS 18 voor de meest ‘persoonlijke’ ervaring tot nu toe zorgt. Gebruikers krijgen bijvoorbeeld toegang tot Dark Mode voor het home screen, waarmee icoontjes donkerder gemaakt worden. En de wallpaper kan daarmee ook worden aangepast naar een donkerdere versie.
Voor Messages komen er ook meerdere aanpassingen. Zo wordt het mogelijk om berichten in te plannen, maar misschien nog wel de grootste verandering is de toevoegingen van RCS - Rich Communication Services. Als iPhone-gebruikers berichten sturen naar Android-gebruikers, dan zal de app niet terugvallen naar SMS. Daarmee blijven berichten encrypted en zal er eindelijk een einde komen aan de oorlog tussen de twee besturingssystemen rondom Messages.
iOS 18 verschijnt in de herfst van 2024.

Populair Nieuws