Column: Xbox laat eindelijk spierballen zien

Article
dinsdag, 11 juni 2024 om 20:00
doom the dark ages
Summer Game Fest is voorbij en we hebben veel games voorbij zien komen. Volgens Ralph was Xbox daarbij de onbetwiste winnaar tijdens de E3-vervanger.
Vroeger keken gamers altijd met smart uit naar de E3. Elke keer aan het begin van juni werden trailers getoond, nieuwe games aangekondigd en sommige jaren zelfs nieuwe consoles uit de doeken gedaan. Inmiddels bestaat de beurs niet meer en is Geoff Keighley in het gat gesprongen met Summer Game Fest.
Het evenement doet in principe precies wat de E3 vroeger deed met de persconferenties die werden georganiseerd rondom de beurs. In een paar dagen tijd nemen uitgevers en ontwikkelaars uitgebreid de tijd om nieuwe beelden en informatie te delen met het grote publiek. Maar toch voelt Summer Game Fest anders aan dan de gloriedagen van E3.
Sinds de coronacrisis - en ook al een korte tijd ervoor - hebben uitgevers namelijk ontdekt dat ze ook gewoon zelf showcases kunnen organiseren. Zo organiseerde PlayStation bijvoorbeeld nog vlak voor Summer Game Fest een State of Play, dat los stond van het event van Keighley. Op die manier worden aankondigingen nu veel meer verspreid over het hele jaar, in plaats van alles te delen tijdens één grote show.
gears of war e day

Een E3-waardige show

Er was alleen één uitzondering daarop. De Xbox Games Showcase was een event waar er flink werd uitgepakt. De hele show was het beste te omschrijven als ‘all killer, no filler’. Veel grote games hebben de revue gepasseerd, met nieuwe beelden en details voor Fable, Perfect Dark, Avowed, Starfield: Shattered Space en Indiana Jones and the Great Circle. En dan werd Call of Duty Black Ops 6 nog eens bewaard voor een aparte show na de Xbox Games Showcase.
Dat is al een flink lijstje van first party games die in ontwikkeling zijn, maar Xbox ging helemaal los met nieuwe aankondigingen. Op het gebied van prequels komen er twee grote nieuwe games aan in de vorm van Gears of War: E-Day en DOOM: The Dark Ages. Daarnaast werd ook nog eens een nieuwe Life is Strange aangekondigd en krijgt de geliefde RTS Age of Mythology een remake.
Als kers op de taart werden er nieuwe Xbox Series consoles uit de doeken gedaan. Het is geen Pro-versie, maar liefhebbers van witte consoles kunnen straks wel de All-Digital Xbox Series X in huis halen.

Arsenaal aan topgames

De Xbox Games Showcase heeft één ding heel duidelijk gemaakt en dat is dat er veel grote games in ontwikkeling zijn bij de Amerikaanse uitgever. En dat is ook precies wat Xbox nodig heeft. De laatste jaren heeft het bedrijf namelijk flink ondergedaan ten opzichte van PlayStation op het gebied van games. De concurrent heeft in vergelijking niet heel veel op de planning staan. Concord en Astrobot vallen nogal tegen in vergelijking met een nieuwe DOOM en Gears of War.
Maar ondertussen heeft Xbox wel twee problemen. Ten eerste is het duidelijk dat het plan van Microsoft om meer games uit te proberen op de consoles van de concurrent wordt doorgetrokken. DOOM: The Dark Ages zal namelijk uitkomen op de PlayStation 5 en dus geen system seller zijn. En mogelijk komen daar in de nabije toekomst nog meer titels bij.
En daarnaast moet Xbox echt meer duidelijkheid gaan verschaffen over releasedata. Het is niet erg om een game aan te kondigen die ‘ergens in 2025’ moet verschijnen, maar games die gepland staan voor dit jaar kan je niet met een trailer aankondigen voor ‘2024’. Daar moet in ieder geval een seizoen aan verbonden zijn. Dat is eigenlijk de enige smet op de geweldige show van Xbox tijdens Summer Game Fest.

Populair Nieuws