‘iPhone 16 wordt duurder door de iPhone 15’

News
maandag, 23 oktober 2023 om 10:00
iphone 15 pro max 1f1696190945
De iPhone staat niet bekend om zijn zachte prijskaartje, maar dit jaar was hij in ieder geval niet beduidend duurder dan vorig jaar. Maar het lijkt mogelijk dat er met de iPhone 16 wel een grote klap komt. Dat denken analisten door de productiekosten van de iPhone 15.
Het kostenplaatje van een iPhone 15 is voor de consument vergelijkbaar met dat van de iPhone 14. Voor Apple zelf is de telefoon juist flink duurder geworden, meldt Nikkei Asia. Elke iPhone 15 Pro Max zou 558 dollar kosten, 12 procent meer dan de iPhone Pro Max.
Dat komt voornamelijk door de nieuwe componenten. De telefoto-lens van de iPhone 15 Pro zou bijvoorbeeld bijna vier keer zo duur zijn als de camera van de iPhone 14 Pro, terwijl het titanium frame 43 procent meer kost dan het roestvrijstalen frame van de iPhone 14. Ook bij de standaardmodellen zijn de kosten gestegen, maar dan wel veel minder.
Momenteel neemt Apple die verhoogde productiekosten zelf voor zijn rekening. Maar Nikkei en onderzoeksbureau Fomalhaut Techno Solutions vermoeden dat dat niet zo blijft. Uiteindelijk zullen de hogere kosten toch weer op de consument verhaald moeten worden. Mogelijk gebeurt dat vanaf de iPhone 16.

iPhone 15 heeft nog kinderziektes

De iPhone 15 kwam dit jaar met wat welkome upgrades, zoals USB-C en betere zoom voor de camera’s. Maar de release is tot dusver niet zonder problemen geweest. Gebruikers hebben er momenteel bijvoorbeeld last van dat de telefoon ‘s nachts uitgaat, waardoor de wekker soms niet gaat. Een recente software-update verhielp dat nog niet.