Hollywood staking is groot probleem voor toekomst films en series

News
dinsdag, 02 mei 2023 om 17:00
Vandaag heeft The Writers Guild of America besloten om een staking te organiseren. Dat is een groot probleem voor Hollywood en aankomende films en series.
Schrijvers in Hollywood worden vertegenwoordigd door The Writers Guild of America. Het huidige CAO tussen de schrijvers en de Alliance of Motion Picture and Television Producers van de afgelopen drie jaar is afgelopen, maar de twee partijen zijn het niet eens geworden over een nieuw contract. Afgelopen weekend hebben vertegenwoordigers nog tot laat om tafel gezeten om tot een overeenkomst te komen.
The Writers Guild of America heeft daarom gisteren gestemd over verdere stappen met de leden en daar is een duidelijk antwoord uit gekomen. De WGA heeft namelijk ‘met een overweldigende meerderheid’ besloten om over te gaan tot een volledige staking van schrijvers in de filmindustrie. Dat heeft The Writers Guild of America aangekondigd via Twitter.

Wat betekent de staking voor Hollywood?

De staking is een groot probleem voor producenten. Het betekent namelijk dat grote bedrijven als Universal Studios, Paramount Pictures, Netflix, Disney en Sony Pictures geen schrijvers tot hun beschikking hebben voor films en series. Dat kan enorm veel vertraging opleveren voor aankomende projecten, complete annuleringen of producties die met halve scripts worden gemaakt.
Het is niet de eerste keer dat de WGA een grote staking organiseert. De vorige Writers Strike was in 2007. Destijds hebben schrijvers honderd dagen lang het werk neergelegd, wat voor grote problemen zorgde in Hollywood. Die staking veranderde de industrie voor altijd. Het is afwachten wat de nieuwe staking voor gevolgen zal hebben in de wereld van films en series.