Heeft deze hitfilm de bioscoop gered?

News
woensdag, 15 februari 2023 om 10:00
top gun maverick minf1678404898
Het ging een jaar of twee niet al te best met de bioscopen. Dat had natuurlijk alles te maken met verplichte sluitingen tijdens de pandemie, maar ook toen ze weer open mochten duurde het even voor ze echt terug begonnen te krabbelen. Topregisseur Steven Spielberg denkt dat één film de hele industrie heeft gered.
Door het sluiten van de bioscopen werd het voor veel filmstudio’s gewoonte om films maar direct, of na zeer korte tijd op streamingdiensten te zetten. Het gevolg was dat de opbrengsten van veel films in de bioscoop erg tegenvielen, ook nadat men weer min of meer onbelemmerd naar de bioscoop kon. Top Gun: Maverick was eigenlijk de eerste film die niet aan een grote superheldenfranchise was verbonden die goed presteerde.
Maverick had veel eerder uit kunnen komen via een streamingdienst, maar Tom Cruise heeft ervoor gevochten om te wachten tot de bioscopen weer open waren. Vandaar dat Steven Spielberg overtuigd lijkt dat Maverick de bioscoop heeft gered,. zoals hij Tom Cruise vertelde tijdens de Academy Luncheon (een evenement voor Oscar-genomineerden) van dit jaar. Spielbergs opmerking leek alleen voor Cruise bedoeld, maar werd ook opgevangen door omstanders en de pers.

Steven Spielberg heeft groot compliment voor Top Gun: Maverick

Cruise krijgt te horen dat hij Hollywood heeft gered en ook bioscoopdistributie van films. Zelfs “de hele bioscoopindustrie” dankt zijn bestaan volgens Spielberg mogelijk aan Top Gun: Maverick. De reactie van Tom Cruise lijkt te suggereren dat hij het compliment teveel eer vindt.
Inmiddels is overigens te zien dat veel filmstudio’s langzaam terugkomen van hun beleid om films snel naar streamingdiensten te brengen. Het is bijvoorbeeld goed te zien aan Disney+. Veel films kwamen daar al na anderhalve maand in de bioscoop op te staan, maar bij topverdieners als Black Panther: Wakanda Forever en Avatar: The Way of Water is de wachttijd bijna verdubbeld.