Heftige brand op setlocatie Downton Abbey en Peaky Blinders

News
vrijdag, 04 maart 2022 om 14:30
downton abbeyf1603811976
Donderdagmiddag is er een grote brand uitgebroken in Dalton Mills, een in onbruik geraakte fabriek in West Yorkshire, die onder andere werd gebruikt voor opnames van Downton Abbey en Peaky Blinders. Het gebouw lijkt niet meer te redden, maar er zijn gelukkig geen gewonden gevallen.
Tijdens het hoogtepunt van de brand waren er ongeveer 120 brandweerlieden aanwezig. De West Yorkshire Fire & Rescue Service liet op zijn site weten dat er veel rook in de omgeving was en riep omwonenden dan ook op om ramen en deuren dicht te houden. Volgens de brandweer was ‘100 procent van het gebouw betrokken bij de brand’. Nadat de brand was geblust bleven ongeveer tien brandweerlieden water op het gebouw spuiten om te voorkomen dat het vuur opnieuw zou oplaaien.
Het gebouw, dat in 1869 gebouwd werd, was ooit de grootste textielfabriek in Yorkshire, met meer dan tweeduizend werknemers. Sinds de sluiting werd de fabriek gebruikt als set voor meerdere film- en tv-producties, waaronder Downton Abbey en Peaky Blinders.

Een triest verlies voor het filmlandschap

Richard Knight van de organisatie Screen Yorkshire beschrijft de brand ‘een triest verlies is voor het filmlandschap van Yorkshire’. ‘’Het is een van die geweldige locaties die als een bestemming op zich is,’’ vertelt Knight aan de BBC. ‘’Het heeft het soort herkomst en schaal dat filmmakers van heinde en verre zou kunnen aantrekken.’’
Hoe de brand is ontstaan is nog niet bekend. Volgens de brandweer wordt er later door meerdere instanties een onderzoek gestart.
Het zit studio’s de laatste tijd niet mee. Zo werden vorig week nog zowel de set van The Crown als Lupin overvallen. Er vielen daarbij geen gewonden, maar de dieven gingen er wel met een grote buit vandoor.

Populair Nieuws