HBO topman gelooft niet in AI voor series

News
donderdag, 08 juni 2023 om 12:30
hbo max 1 scaledf1702049380
Kunstmatige intelligentie komt steeds meer op en het lijkt in steeds meer beroepen een rol te gaan spelen. Er zijn zelfs gevallen waarin het mogelijk lijkt dat AI een mens kan vervangen. HBO-topman Casey Bloys gelooft alleen niet dat dat kan voor het schrijven van series.
AI chatbots kunnen enorm handig zijn, maar er zijn ook zeker veel aspecten waar men zich zorgen over maakt. De huidige schrijversstaking in Hollywood komt bijvoorbeeld deels doordat filmstudio’s te weinig zekerheid kunnen geven over de toekomst van schrijvers naast AI. Als het aan HBO’s Casey Bloys ligt, blijft de zender voorlopig alleen menselijke schrijvers gebruiken, zo vertelt hij aan Variety.
Bloys wijst erop dat hij zich er wel van bewust is dat een bedrijf met de tijd mee moet gaan. Maar hij zegt ook dat HBO nooit precies hetzelfde heeft gedaan als de concurrentie. Zo heeft Bloys in zijn 19 jaar nooit een pilot-aflevering laten maken om te beslissen of hij met een serie door wilde gaan.
AI is voor Bloys ook iets waar HBO niet aan zal beginnen. Hij wil geen deel uitmaken van een HBO dat kunstmatige intelligentie betrekt bij het creatieve proces van series. Hij kan het zich ook niet voorstellen dat het werkt en als het ooit wel zo is, hoopt hij tegen die tijd met pensioen te zijn.

Kan AI films en series gaan maken?

Op dit moment lijkt AI inderdaad niet in staat om een film of serie te schrijven. Black Mirror-bedenker Charlie Brooker probeerde het voor het aankomende zesde seizoen van de serie, maar zonder succes. Anderzijds meent één van de regisseurs van Avengers: Endgame dat het binnen een paar jaar mogelijk is dat AI een film maakt waaraan je niet meer kan zien dat hij door kunstmatige intelligentie is gemaakt.