ChatGPT kon niet schrijven voor deze Netflix serie

News
woensdag, 07 juni 2023 om 10:00
netflix 5432181 1920f1658221200
AI, met name ChatGPT, is bezig aan een flinke opmars. Aangezien de AI teksten kan genereren wordt er veel gespeculeerd over en geëxperimenteerd met mogelijke toepassingen van kunstmatige intelligentie. Eén ding kan het in ieder geval niet: een geloofwaardige aflevering schrijven van de Netflix-serie Black Mirror.
Black Mirror houdt zich veel bezig met onverwachte en vervelende gevolgen van nieuwe technologieën. Het zal dan ook niemand verbazen dat bedenker Charlie Brooker bij het maken van het nieuwe seizoen interesse had in AI. Pogingen om een aflevering te laten schrijven door ChatGPT waren alleen weinig succesvol, zo laat Brooker weten aan Empire.
De chatbot genereerde een script dat op het eerste gezicht redelijk plausibel leek. Maar bij nadere inspectie merkte Brooker dat het AI-script “shit” was en er geen enkele originele gedachte in zat. De AI heeft “alleen maar de samenvattingen van alle Black Mirror afleveringen opgezocht en ze samengeperst”, vertelt Brooker.
Toch bleek het experiment enigszins waardevol, want Brooker merkte aan het AI-script dat hij wel erg veel afleveringen had geschreven waarin de personages ontdekken dat ze in een computer leven. Dat is wel erg vaak hetzelfde onderwerp voor een serie die in elke aflevering een hele nieuwe wereld presenteert. Brooker besloot na zijn experiment met ChatGPT om elk idee dat hij had over wat een Black Mirror aflevering moest zijn te negeren bij het schrijven van seizoen 6.

Wanneer komt Black Mirror seizoen 6 naar Netflix?

Het duurt niet lang meer voor we weten hoe Black Mirror eruit ziet nu Brooker geconfronteerd is met zijn vaak herhaalde thema’s. Het nieuwe seizoen verschijnt namelijk deze maand nog op Netflix. Het is vanaf 15 juni op de streamingdienst te zien.