HBO Max aangeklaagd wegens privacyschending

News
woensdag, 09 maart 2022 om 13:30
hbo maxf1650354911
Twee Amerikaanse abonnees van HBO Max zijn een privacyrechtszaak begonnen tegen de streamingdienst. Het bedrijf zou de kijkgeschiedenis van abonnees doorspelen aan Facebook.
Volgens de rechtszaak zou HBO klantenlijsten aan Facebook geven, waardoor het social mediaplatform het kijkgedrag van de klanten aan hun Facebookprofielen kan koppelen. HBO zou hier volgens de aanklagers geen toestemming voor vragen aan gebruikers, waarmee het bedrijf de federale Video Privacy Protection Act (VPPA) overtreedt.
De rechtszaak stelt dat HBO weet dat Facebook zulke data kan combineren, omdat HBO een grote adverteerder op het platform is en diezelfde informatie gebruikt om zijn abonnees opnieuw te bereiken met Facebook-advertenties.
HBO heeft een privacybeleid op zijn website, waarin het bedrijf uitlegt dat zowel HBO als zijn partners cookies gebruiken om onder andere gepersonaliseerde advertenties op te stellen. Dit is volgens de VPPA niet genoeg: volgens de wet moeten klanten namelijk apart toestemming geven voor het delen van hun videokijkgedrag.

Andere streamingdiensten eerder ook aangeklaagd

HBO Max is niet de eerste streamingdienst die te maken heeft met een privacyrechtszaak. Ook Hulu, AMC Network en ESPN werden aangeklaagd wegens het schenden van de VVPA. In 2015 oordeelde een rechter in het voordeel van Hulu, omdat Hulu niet bewust gegevens die konden worden gebruikt om de kijkgeschiedenis van een persoon vast te stellen naar Facebook zou hebben verzonden.
De rechtszaak is een class action-procedure. Dit houdt in dat andere abonnees zich kunnen aansluiten bij de zaak. HBO Max heeft nog niet gereageerd.
De streamingdienst is sinds deze week ook beschikbaar in ons land. Dat loopt niet geheel vlekkeloos door problemen met onder andere het afsluiten van abonnementen en de ondertiteling. Ook blijkt het dat de dienst oudere films en series versneld afspeelt.

Populair Nieuws