Nederlandse internetproviders blokkeren Russische staatsmedia

News
woensdag, 09 maart 2022 om 13:00
pexels sima ghaffarzadeh 11322876f1646125468
Nederlandse internetproviders gaan vanaf deze week zes websites van Russische staatsmedia blokkeren. Dat bevestigen de providers aan de NOS.
Onder andere VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile gaan de vijf sites van de zender RT en de website van het persbureau Sputnik blokkeren. De providers geven met deze stap gehoor aan de sancties tegen Rusland die de EU vorige week oplegde. De Autoriteit Consument & Markt heeft de providers toestemming voor de blokkering gegeven. De bedrijven verwachten later in de dag klaar te zijn.
‘’Ondanks onze fundamentele bezwaren tegen het blokkeren van websites, willen we hiermee gevolg geven aan het EU verbod om de betreffende Russische staatsmedia niet meer te verspreiden. Dit zal rond de middag gerealiseerd zijn,’’ aldus een woordvoerder van KPN. Ook VodafoneZiggo laat weten de websites zo snel mogelijk te blokkeren.
Vorige week verbood de Europese Commissie de toegang in de EU tot de twee Russische staatsmedia, omdat het ‘instrumenten van het Kremlin’ zijn om Russische propaganda over de oorlog tegen Oekraïne te verspreiden. Onder de sancties worden transmissie en distributie via satelliet, kabel, online videokanalen en zowel nieuwe als bestaande apps verboden. In Nederland zijn RT en Sputnik alleen via internet actief. Volgens Brussel duren de sancties ‘tot de Russische agressie stopt’.

Rusland blokkeert buitenlandse media

Ook in Rusland wordt de toegang tot bepaalde sites geblokkeerd. Journalisten van het AFP in Moskou meldden afgelopen vrijdag dat meerdere grote websites, waaronder de BBC en Facebook, grotendeels waren geblokkeerd. De blokkade is waarschijnlijk een reactie op de sancties.