Game Name Explained: Fortnite

News
zondag, 24 december 2023 om 15:00
fortnite blog photography blog 19 1011 upgraded combat screenshot 1920x1080 b7fb7387b1402312bbbe8fbba6954e1715095059f1634029219
Fortnite is nu al jaren een titaan in het Battle Royale-genre. Zelfs mensen die de game niet spelen hebben hem vaak wel een keer geprobeerd. Maar Fortnite is eigenlijk best een gekke titel voor deze game. We leggen hem onder de loep in een nieuwe editie van Game Name Explained.
Fortnite is inmiddels meer een merk dan een titel. Het nieuwe LEGO Fortnite speelt bijvoorbeeld niet echt als een LEGO-versie van een bestaande Fortnite-modus. Het is eigenlijk bijna een nieuwe game, die de naam Fortnite vooral draagt om nieuwe spelers aan te trekken. Maar er was wel degelijk een moment waarop de titel Fortnite verband hield met de inhoud van de game.

Hoezo twee weken?

Wie een beetje goed is in Engels, met name Brits Engels, weet misschien dat een fortnight in die taal een periode van twee weken is. Het woord is ontstaan doordat Oud-Engelse woorden voor fourteen nights aan elkaar zijn gegroeid. De titel Fortnite is een bewuste woordspeling op dit woord.
Maar wie vooral bekend is met de Battle Royale-modus van Fortnite kan er misschien niet achter komen waarom die woordspeling gekozen is. Dat komt omdat de Battle Royale weliswaar de populairste, maar niet de originele modus is van de game. Dat was namelijk de Save the World-modus.
Die modus is een survival-game, waarbij de wereld vooral ‘s nachts erg gevaarlijk is. Dan helpt het om een fort te bouwen. Fort en night maken samen fortnight en dan ben je er al bijna. Oorsponkelijk moest je Save the World 14 in-game dagen en nachten overleven, dus ook daar komt de fortnight weer terug.
fortnitelevelf1571213391

Hoe wordt Fortnight Fortnite?

Maar ja, dan zijn we er nog niet achter waarom de game zijn eigen titel eigenlijk verkeerd spelt. De verklaring is eigenlijk heel simpel. het woord fortnight in zijn juiste spelling is een beetje lastig wat betreft handelsmerken en copyright.
Een afwijkende spelling om rechtszaken te kunnen voorkomen en winnen hebben we trouwens eerder gezien in deze rubriek. De K van Mortal Kombat is ook zo tot stand gekomen. Een ‘spelfout’ kan soms een hoop ellende voorkomen.