Game Name Explained: Mortal Kombat

Article
zondag, 01 oktober 2023 om 15:00
mortal kombat 1 headerf1695401249
Mortal Kombat 1 ligt sinds kort in de winkel en biedt in veel opzichten een solide fighting game. Als reboot van de franchise moet de game ook nieuwe fans aantrekken, maar die zijn misschien een klein beetje verward over de titel. We kunnen ons zelfs voorstellen dat fans van het eerste uur niet helemaal weten hoe de vork in de steel zit, dus pluizen we de titel helemaal uit in deze editie van Name Explained.
Sommige game-titels zijn van zichzelf niet echt duidelijk, maar andere spreken weer voor zich. Mortal Kombat is bijvoorbeeld niet bijzonder moeilijk: het is een fighting game, waarin de personages vechten tot een vaak gruwelijke dood. De hele game draait dus ok Kombat die Mortal is, vandaar Mortal Kombat. Dit was onze spreekbeurt, zijn er nog vragen?

Waarom is Mortal Kombat met een K?

We houden je voor de gek: natuurlijk gingen we het er niet over hebben waarom de woorden Mortal Kombat zijn uitgekozen voor deze game. Eén blik op een Fatality of Brutality uit de franchise legt dat uit. Maar het is best vreemd dat ze “combat” verkeerd hebben gespeld, toch?
De reden voor deze vreemde spelling is niet bijzonder spannend. Eigenlijk wilden de bedenkers van de game hem namelijk gewoon Mortal Combat met een C noemen. Dat idee liep alleen stuk toen geprobeerd werd om een trademark te krijgen voor de naam.
Mortal combat is namelijk ook gewoon een term voor een dodelijk gevecht en hoe waarschijnlijker het is dat een naam waarop je trademark probeert aan te vragen gewoon in normaal taalgebruik voorkomt, hoe moeilijker het is om een trademark te krijgen. Een sokkenspeciaalzaak van de grond krijgen met de naam “Sokken” wordt waarschijnlijk niets, want als je daar trademark op probeert te krijgen, wordt het waarschijnlijk afgewezen. Als je het wel zou krijgen, kon je namelijk alles en iedereen die het doodnormale woord “sokken” gebruikt aanklagen.
fzjc7jxx0aesc7q1f1687939460

Een geluk bij een ongeluk

De naam Mortal Kombat werd uiteindelijk gesuggereerd door game-designer Steve Ritchie (tevens de stem van Shao Kahn in Mortal Kombat 2 en 3). We kunnen wel stellen dat deze manier om het trademarkprobleem te omzeilen zijn vruchten heeft afgeworpen. Want in zekere zin is de letter K nu een handelsmerk van de reeks geworden. Niet alleen is de titel superherkenbaar, als je iets ziet beginnen met een K, terwijl het normaal met een C is, zoals Kameo Fighter, weet je dat het over Mortal Kombat gaat.
Dat een gewoon woord geen schending is van een handelsmerk is trouwens niet iets waar ieder merk zich netjes aan houdt. Monster Energy was eerder dit jaar bijvoorbeeld in het nieuws omdat het besloot een indie-game aan te klagen die het woord Monster in de titel gebruikte. Dat was bovendien iets dat het merk al vaker had gedaan.
Wat dat betreft heeft iedereen geluk gehad dat Mortal Combat niet goed gevonden werd. Je weet maar nooit wat voor geldlustige topman een franchise ooit in handen krijgt en elke game met Combat in de titel gaat aanklagen. De moraal van het verhaal: een unieke naam kan een merk op de Caart zetten en zorgt dat de Konkurrentie niet ten onrechte kan worden aangeklaagd. Was dat goed gespeld?

Populair Nieuws

Laatste Reacties