FTC: "Starfield en Redfall sterk bewijs tegen Activision Blizzard-overname"

News
woensdag, 21 juni 2023 om 14:30
starfield artworkf1683633013
De Federal Trade Commission (FTC) is nog steeds druk bezig om de overname van Activision Blizzard tegen te houden. Volgens de waakhond zijn Starfield en Redfall genoeg bewijs waarom de deal niet mag doorgaan.
In december is de FTC al een rechtszaak begonnen tegen Microsoft om de overname van Activision Blizzard te stoppen. Volgens de waakhond zou Microsoft met de deal namelijk te machtig worden in de gamingmarkt.
Eén van de grootste zorgen voor FTC is dat Microsoft met de overname een aantal grote game-franchises exclusief kan maken voor de Xbox consoles, met in het bijzonder Call of Duty. Volgens Microsoft zou dat niet handig zijn, omdat het daarmee de woede van gamers op de hals haalt.
In een nieuwe filing stelt de FTC alleen dat Starfield en Redfall het tegendeel bewijzen. De uitgever was namelijk ook niet bang om die games exclusief te maken, nadat het ZeniMax en Bethesda overnam in 2020, ondanks dat gamers daar niet blij mee waren.

“Gedaagden hebben veel waarde gehecht aan Microsofts bezorgdheid over het ‘woedend maken van gamers’ als het rivalen de toegang tot Activision-content zou ontzeggen... Maar diezelfde bezorgdheid heeft de ZeniMax-beschikking niet tegengehouden.”

Felle tegenstand van de FTC

Dat deze kwestie nog steeds speelt bij de FTC is vrij opvallend. Microsoft heeft namelijk deals gesloten met Nintendo en meerdere andere partijen om Call of Duty voor de komende tien jaar naar rivaliserende consoles te brengen. De Europese Commissie en CMA waren gerustgesteld door die deals. De CMA heeft wel besloten om de overname te blokkeren op basis van dominantie op de cloud gaming-markt.
De FTC heeft daarnaast ook maatregelen genomen, zodat Microsoft en Activision Blizzard niet de deal kunnen voltooien voordat de rechtszaak is afgerond. De waakhond heeft namelijk een straatverbod voor de bedrijven aangevraagd, om contact te voorkomen.

Populair Nieuws