‘FTC klaagde Microsoft aan om EU te beïnvloeden’

News
donderdag, 26 januari 2023 om 14:30
call of duty modern warfare 2 headerf1666858860
De deal tussen Microsoft en Activision Blizzard heeft in een aantal landen al groen licht, maar op sommige markten blijft goedkeuring nog uit. De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) is bijvoorbeeld een rechtszaak begonnen om de deal te blokkeren. Daar blijkt alleen een bijzondere reden achter te zitten.
Veel overheden maken zich steeds meer zorgen om potentiële monopolieposities van techreuzen. De overname van Activision Blizzard ter waarde van een recordbedrag van 69 miljard dollar ligt dan ook flink onder een vergrootglas. Onder andere de EU en de VS hebben nog geen goedkeuring gegeven, waarbij er in de VS zelfs een zaak loopt om de overname te blokkeren.
Die zaak zou alleen veel eerder zijn begonnen dan gebruikelijk, omdat de FTC de EU wilde beïnvloeden. Volgens Bloomberg was de FTC op de hoogte van plannen van de EU om met Microsoft in gesprek te gaan over concessies en een schikking. Slechts enkele uren nadat de FTC de EU hierover had gesproken lag er ineens een aanklacht tegen Microsoft van de FTC.
Naar verluidt is dat gedaan om de EU voor te zijn, zodat de FTC controle kan krijgen over het narratief rondom de deal. Normaal gesproken zou de FTC langer wachten met een beslissing over een deal als deze, om te kijken of er een schikking mogelijk is die in andere markten ook geaccepteerd zou worden. Nu lijkt te zijn gekozen voor een vroege rechtszaak in de hoop dat andere autoriteiten zich ook streng opstellen tegenover de deal.

Microsoft bereid tot concessies in Activision Blizzard overname

In hoeverre de EU zich laat beïnvloeden valt nog te bezien. Microsoft heeft herhaaldelijk aangegeven bereid te zijn tot concessies. Er is zelfs al een contract getekend met Nintendo (en aangeboden aan Sony) om Call of Duty 10 jaar lang ook op de systemen van dat bedrijf beschikbaar te maken. Dat Microsoft eigenaar wordt van de bekende shooter is in veel discussies over de overname van Activision Blizzard een heikel punt gebleken.