‘Microsoft krijgt EU waarschuwing om Activision Blizzard’

News
maandag, 16 januari 2023 om 17:30
activision blizzard hqf1627465674
Microsofts overname van Activision Blizzard gaat niet bijzonder vlot. De deal is voor een recordbedrag van 69 miljard en heeft heel wat tegenstanders. De deal wordt dan ook onderzocht door de nodige marktautoriteiten en de EU gaat een belangrijke stap zetten in zijn onderzoek.
Naar verwachting krijgt Microsoft binnenkort een waarschuwing van de EU. Het bestuursorgaan doet al een tijdje onderzoek naar de potentiële overname van Activision Blizzard, maar heeft nog geen beslissing gemaakt in de zaak. Dat gebeurt uiterlijk in april, maar in de tussentijd ontvangt Microsoft een zogenaamd statement of objections.
Dat is in feite een lijst met bezwaren en zorgen die de EU heeft rondom de overname van Activision Blizzard. Microsoft heeft eerder aangegeven concessies te willen doen om de deal erdoor te krijgen, maar dat lijkt onmogelijk zonder dat er eerst een statement of objections uitgestuurd wordt. In de tussentijd zijn er wel informele discussies gaande, meldt Reuters.

Wat voor bezwaren zijn er tegen de Activision Blizzard deal?

Waar de EU precies zorgen om heeft, is nog niet bekend. Maar verschillende partijen, waaronder Sony, Nvidia en Google denken dat Microsoft te machtig wordt als het Activision Blizzard mag overnemen. Microsoft houdt vol niet uit te zijn op een machtspositie en belooft dat de games van Activision Blizzard, met name Call of Duty, ook naar andere platformen zullen komen.
Desondanks moet Microsoft nog verschillende marktautoriteiten overtuigen. Naast de EU doet ook het Verenigd Koninkrijk nog onderzoek naar de deal. In de Verenigde Staten is Microsoft aangeklaagd door de FTC, die momenteel niet nadenkt over een schikking.