Facebook klaagt over Apples App Store commissies

News
maandag, 17 augustus 2020 om 8:30
apple 1839363 1920f1612952324
Apple lijkt de laatste tijd een schietschijf op haar rug te hebben. De App Store van de iPhone maker is daarbij het onderwerp van allerlei ruzies. In navolging van andere bedrijven klaagt nu ook Facebook over het commissiemodel van Apple.
Facebook ligt flink overhoop met Apple. De reden hiervoor is iets dat de laatste tijd voor meer bedrijven een doorn in het oog is: de commissies in de App Store. Volgens Facebook zijn die namelijk veel te hoog. Het sociale netwerk ergert zich groen en geel aan het feit dat er 30 procent commissie naar Apple gaat voor iedere in-app aankoop die door gebruikers gedaan wordt.
Facebook loopt hier tegenaan sinds er via het sociale mediaplatform betaalde online evenementen te organiseren zijn. Een behoorlijk aandeel van de verdiensten moet nu afgedragen worden aan Apple, waar Facebook niet blij van wordt. Facebook heeft Apple gevraagd om af te zien van de gebruikelijke vergoeding, maar Apple weigert hier gehoor aan te geven. Facebook is niet blij met deze keuze, gezien het om bedragen van kleinere ondernemers zou gaan. Bij concurrent Google heeft Facebook wel een regeling kunnen treffen rondom commissies, maar wat die inhoudt, is niet bekend.

Apple App Store commissies middelpunt van ruzies

De App Store en de commissies daarin zijn niet alleen voor Facebook een hekelpunt. Andere bedrijven zoals Spotify lieten eerder al van zich horen. De grootste ruzie is nog wel met Epic Games, de maker van Fortnite. Epic bood vanwege de hoge commissies een nieuwe betaalmethode voor V-bucks in Fortnite. Hiermee omzeilde het bedrijf de commissies van Apple met als gevolg dat de game uit de App Store gegooid werd.
Het commissiemodel van Apple en dat van Google liggen momenteel nog onder een vergrootglas bij de Europese Commissie. Hier moesten de Android en iOS-giganten zich enige tijd geleden verantwoorden op hun business model. Of er ingegrepen wordt op de torenhoge commissies die Apple vraagt, is nog onbekend.