FIA komt met nieuwe regels rondom porpoising

News
dinsdag, 09 augustus 2022 om 14:00
m315961f1654761493
Er is in het huidige F1-seizoen veel te doen om porpoising, een fenomeen waarbij de auto hard op en neer gaat bij hoge snelheden. Verschillende teams, met name Mercedes, hebben last van porpoising en vragen al langer om regels om het probleem te verhelpen. Nu is officieel bekend dat de FIA inderdaad iets aan het probleem gaat doen.
Een auto die veel last heeft van porpoising kan bijzonder onaangenaam zijn voor de coureur. In het kamp van Mercedes heeft Lewis Hamilton bijvoorbeeld na afloop van een race al eens behoorlijk last gehad van zijn rug. Mercedes is dan ook al lange tijd voorstander van een aanpassing van de regels om porpoising te voorkomen.
Andere teams zien dit juist minder zitten, omdat er binnen de huidige regels een auto gemaakt kan worden die geen last heeft van het probleem. Huidig kampioen Max Verstappen gaf eerder bijvoorbeeld aan dat het niet de schuld is van de regels dat Mercedes zijn auto niet op orde heeft. Toch lijken de verschillende teams het toch eens te zijn geworden over nieuwe regels.
FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem laat op Twitter weten dat er na overleg met de coureurs en teambazen een besluit is gekomen over een nieuw reglement. Dat gaat deze week nog naar de World Motor Sport Council.

Wanneer gaan de nieuwe F1 regels in?

De nieuwe regels gaan gelden vanaf 2023, maar ook dit seizoen zijn er al maatregelen getroffen rondom porpoising. Dat was niet zonder controverse, want Mercedes wist één van de adviezen verdacht snel op te volgen. Er bestaan dan ook vermoedens dat de FIA in deze kwestie niet zo onafhankelijk is geweest als de bedoeling is.

Populair Nieuws