Speelt Mercedes onder één hoedje met de FIA in de Formule 1?

News
dinsdag, 21 juni 2022 om 10:00
m320612f1655796387
De nieuwe regels voor porpoising in de Formule 1 hebben een nieuw hoofdstuk gekregen. Red Bull Racing verdenkt Mercedes er namelijk van vals te spelen, door voorkennis te hebben gekregen van de FIA.
Doordat sommige auto’s in de Formule 1 dit seizoen wel extreem hard op en neer gaan, het zogeheten porpoising-fenomeen, heeft de FIA besloten om nieuwe regels in het leven te roepen. Het bestuursorgaan gaat een maximum aan verticale bewegingen instellen, waar de teams zich aan moeten houden. Lukt dat niet, dan moet de rijhoogte omhoog, wat ten koste gaat van de snelheid, of er volgt diskwalificatie.
De aankondiging van de FIA is er gekomen op aandringen van Mercedes, maar niet alle teams zijn daar blij mee. Zo zijn Red Bull Racing en Ferrari grote tegenstanders en naar verluidt heeft dat geleid tot een felle discussie tussen de teambazen in Montreal.
Tijdens de bijeenkomst op donderdag gaf de FIA de teams ook de mogelijkheid om een extra stang toe te voegen aan de auto, waar Mercedes opvallend genoeg de volgende dag al mee op de proppen kwam. Dat is opvallend, aangezien zo’n stang eerst geproduceerd zou moeten worden in de fabriek. In een interview met Motorsport.com beschuldigt Helmut Marko, de topadviseur bij Red Bull Racing, Mercedes dan ook van voorkennis.

Voorkeursbehandeling voor grote teams

De rol van de FIA in de Formule 1 ligt zeer gevoelig. Het bestuursorgaan moet onafhankelijk zijn, maar is in het verleden al vaker beschuldigd van een voorkeursbehandeling voor bepaalde teams. Zo kreeg de organisatie rond de eeuwwisseling de bijnaam ‘Ferrari International Assistance’ en vinden veel teams dat Mercedes de laatste jaren steeds haar zin krijgt. Het laatste woord over de huidige kwestie is dan ook nog zeker niet uitgesproken.

Populair Nieuws