Grote partij investeert miljarden in Philips

News
maandag, 14 augustus 2023 om 12:00
Het Nederlandse technologiebedrijf Philips heeft er een nieuwe investeerder bij. Die is ook meteen de grootste aandeelhouder in het bedrijf. Investeringsmaatschappij Exor is nu voor 15 procent eigenaar.
Het Italiaanse bedrijf Exor heeft voor 2,6 miljard aan Philips-aandelen gekocht. Exor wil naar eigen zeggen voor langere tijd investeren in een bedrijf dat gespecialiseerd is in gezondheidstechnologie. Vorig jaar deed het al twee kleinere investeringen in andere bedrijven met dat specialisme.
Exor is wellicht geen bekende naam, maar het investeert in verschillende bekende merken. Zo heeft het aandelen in het moederbedrijf van Peugeot en Opel en investeert het ook in Ferrari en Juventus. Exor is eigendom van de Agnelli-familie, die in de jaren 60 Fiat een groot merk maakte.

Exor maakt Philips-investering nog groter

Exor heeft overigens de intentie om de investering nog groter te maken en uiteindelijk 20 procent van Philips te bezitten. De investeerder krijgt dan ook een zetel in de raad van commissarissen van Philips. Gerben Evers van beleggersvereniging VEB denkt dat Exor stabiliteit kan bieden aan Philips, nadat het bedrijf in opspraak raakte toen er giftige stoffen in slaapapneu-apparaten werden gevonden (via NOS).
Door die affaire daalde de beurskoers van Philips, wat Exor mogelijk als aantrekkelijke kans heeft gezien. De eerste investering is opvallend groot, maar is wel netjes gegaan. Er is overlegd met de top van Philips en de aandelen zijn gekocht voor een normaal bedrag, iets wat bijvoorbeeld heel anders was bij de overname van Twitter door Elon Musk.

Populair Nieuws