Microsoft-werknemer stal 10 miljoen dollar aan Xbox-tegoedcodes

News
vrijdag, 02 juli 2021 om 15:30
xboxf1625226596
Een voormalig Microsoft-werknemer genaamd Volodymyr Kvashuk stal tijdens zijn werk bij het bedrijf 10 miljoen dollar aan Xbox-tegoedcodes. Hij werkte hier als software engineer en heeft een fikse gevangenisstraf gekregen voor het stelen van deze tegoedcodes.
In een reportage van Bloomberg is gemeld dat de voormalig Microsoft-werknemer voor 10 miljoen euro aan Xbox-tegoedcodes stal. Hij was werkzaam als software engineer en was verantwoordelijk voor het vinden van bugs in het online betaalsysteem van zowel Microsoft als Xbox. Toch ontdekte Kvashuk al snel een bug waarmee hij, elke keer als hij een transactie voor een Xbox-tegoedcode maakte, hij een nieuwe code kreeg van 25 tekens. Hiermee kon hij weer nieuwe transacties aanmaken. Deze bug hield Kvashuk voor zichzelf geheim. Uiteindelijk deed de ex-Microsoft-werknemer dit zo vaak, dat hij een oneindig aantal tegoedcodes kon bemachtigen en hiermee items in de Xbox Store kon kopen.
Alhoewel hij zelf verder niks kochte in de Xbox Store, verkocht hij dit wel aan een externe website, waar deze tegoedcodes doorverkocht werden aan gamers. Via bitcointransacties probeerde hij het verdiende geld van de externe website geheim te houden. Uiteindelijk stal hij meer dan 152.000 Xbox-tegoedcodes, die meer dan 10 miljoen dollar waard waren.

Deze straf krijgt de ex-Microsoft-werknemer

In midden 2018 achterhaalde Microsoft de praktijken van Volodymyr Kvashuk en ontsloeg het bedrijf hem ook gelijk, waarna ook grotere stappen zijn ondernomen. In november 2020 werd de ex-werknemer veroordeeld tot zeven jaar celstraf. Zijn vrijlating staat voor 2027 gepland. Ook moet hij een schadevergoeding van 8,3 miljoen dollar betalen aan Microsoft en wordt hij hoogstwaarschijnlijk gedeporteerd naar Oekraïne, zijn land van herkomst.