Europese Commissie: ‘’Sony verkoopt vier keer meer PlayStations dan Microsoft Xboxes verkoopt’’

News
zaterdag, 27 mei 2023 om 11:30
activision blizzard hqf1627465674
Eerder deze maand keurde de Europese Commissie de overname van Activision Blizzard door Microsoft goed. De uitvoerend vicevoorzitter heeft nu uitgebreid uitgelegd waarom het orgaan tot deze beslissing kwam.
Uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager gaf eerder deze week een speech over de plicht van de Europese Commissie om overnames alleen te blokkeren waar dat nodig is. Daarbij legde ze ook uit waarom de Europese Commissie het niet eens is met de beslissing van de Britse Competition and Markets Authority (CMA) om de overname van Activision Blizzard door Microsoft te blokkeren. Volgens Vestager is de Europese Commissie van mening dat de overname niet alleen ‘verenigbaar is met de interne markt’, maar zelfs ‘een positieve ontwikkeling’.

Laag marktaandeel Microsoft en Activision in Europa

‘’Het totale marktaandeel van Microsoft en Activision was over het algemeen laag in Europa. Pas als je kijkt naar specifieke segmenten zoals ‘shooter-games’ kom je boven de 20 procent uit. Wat betreft consoles verkoopt Sony ongeveer vier keer meer PlayStations dan Microsoft Xboxes verkoopt. In deze context dachten we niet dat de fusie een verticaal probleem opleverde,’’ aldus Vestager.
Ze vervolgt: ‘’Er is mij verteld dat Call of Duty een erg populaire shooter-franchise is, maar we ontdekten dat Microsoft zichzelf waarschijnlijk niet in de voet zou schieten door de verkoop van Call of Duty-games aan de veel grotere PlayStation-spelersbasis stop te zetten. Onze collega’s bij de CMA waren het met ons eens en kwamen uiteindelijk tot dezelfde conclusie.’’

Voorwaarde overname

De CMA blokkeerde uiteindelijk de deal vanwege de potentiële machtspositie binnen cloud gaming die Microsoft door de overname zou kunnen krijgen. De Europese Commissie had hier ook zorgen over, maar die zijn weggenomen doordat Microsoft akkoord ging met de voorwaarde om tien jaar lang licenties te verstrekken waarmee consumenten binnen de EU een Activision Blizzard game die ze hebben gekocht op elke gewenste cloud gaming dienst die hem aanbiedt kunnen spelen. Vestager legt uit waarom ze met deze voorwaarde kwamen, in plaats van de overname te blokkeren:
‘’Voor ons lost deze oplossing onze zorgen volledig op. Bovendien had het aanzienlijke concurrentie bevorderende effecten. Denk aan de situatie voor de overname, waarin Activision zijn games niet in licentie geeft aan clouddiensten. Dus in dit geval opent de oplossing de deur voor kleinere clouddiensten in de EU om grote games op hun platforms aan te bieden, waardoor de keuze voor gamers wordt vergroot.’’
Ook Microsoft is het uiteraard niet eens met de beslissing van de CMA. Het bedrijf gaat de blokkade dan ook officieel aanvechten.