Data 700 miljoen LinkedIn-gebruikers wordt online verkocht

News
donderdag, 01 juli 2021 om 9:00
linkedinf1625068312
Volgens techwebsite PrivacySharks wordt er op een populair hackersforum data van maar liefst 700 miljoen LinkedIn-gebruikers te koop aangeboden. Dat gebeurde ook in april van dit jaar. Toen ging het om de gegevens van maar liefst 500 miljoen LinkedIn-gebruikers.
Volgens PrivacySharks staat de data van zo'n 700 miljoen LinkedIn-gebruikers op een hackersforum te koop. LinkedIn heeft ongeveer 756 miljoen gebruikers. De data die verkocht wordt, bestaat volgens PrivacySharks uit onder andere namen, (e-mail)adressen en telefoonnummers. Hoewel dit een groot probleem is voor de vele gebruikers van de zakelijke social media-app, zegt LinkedIn tegen PrivacySharks dat ze er al bovenop zitten en de zaak onderzoeken.
Volgens LinkedIn lijkt de dataset te bestaan uit informatie die op LinkedIn openbaar is en van de app is gekopieerd. Er zou dan ook geen sprake zijn van een datalek bij LinkedIn, omdat er geen privégegevens zijn gelekt. Een vergelijkbare situatie deed zich voor in april, toen de openbare informatie van zo'n 500 miljoen gebruikers werd doorverkocht. Het bedrijf geeft aan dat het kopiëren van al dan niet openbare data uit de app een schending is van de regels van het netwerk en dat zij er alles aan doen om de privacy van hun leden te beschermen.
Hoewel er behoorlijk wat data van de LinkedIn-gebruikers gelekt wordt, zijn wachtwoorden en betaalgegevens niet online gezet. Toch zijn gegevens zoals namen, adressen en telefoonnummers ook aardig belangrijk, aangezien criminelen hiermee bijvoorbeeld persoonsgerichte identiteitsfraude kunnen plegen.

De zakelijke app LinkedIn

LinkedIn wordt door miljoenen mensen gebruikt. Gebruikers kunnen een profiel aanmaken waar ze zakelijke kwaliteiten, gegevens, prestaties en ervaring op kunnen zetten. Hier kijken voornamelijk bedrijven naar als ze iemand zoeken voor een nieuwe vacature. Dit social media-netwerk is dus heel handig voor als je een nieuwe baan zoekt of als je als bedrijf een nieuwe medewerker zoekt.