LinkedIn lek: gegevens half miljard gebruikers op straat

News
vrijdag, 09 april 2021 om 13:30
xgn google image
De gegevens van 500 miljoen LinkedIn gebruikers zijn gelekt. Een hacker biedt de data van meer dan een half miljard gebruikers te koop aan. Volgens LinkedIn zelf gaat het om publiek toegankelijke gegevens. Eerder werden ook al gegevens van een half miljard Facebook gebruikers gelekt.
Een gebruiker van een hacker forum beweert de gegevens van de LinkedIn gebruikers verzameld te hebben en biedt deze te koop aan volgens Cybernews.com. De hacker bood een voorproefje aan bestaande uit de gegevens van 2 miljoen LinkedIn accounts waarin de volledige namen, telefoonnummers, e-mailadressen, en gegevens over het werk van de gebruikers te zien zijn.
De hacker beweert de data zelf verkregen te hebben van LinkedIn. LinkedIn beweert wat anders. Het sociale mediakanaal zegt dat de data verzameld is via andere sites, en dat deze data al publiek toegankelijk was. Cybernews, dat de gelekte data bekeken heeft, zegt dat het waarschijnlijk gaat om accountgegevens die al in 2012 via LinkedIn werden gelekt en in 2016 online werden gezet.

LinkedIn lek komt vlak na gelekte Facebook gegevens

Het nieuws van de gelekte LinkedIn gegevens komt vlak na een groot Facebook lek. Op drie april bevestigde Business Insider dat de persoonlijke gegevens van meer dan 533 miljoen Facebook gebruikers werden aangeboden op Telegram. Het lek werd ontdekt door Alon Gal van het cyber-criminaliteit onderzoeksbureau Hudson Rock.
Uit onderzoek van Business Insider bleek dat het ook hier ging om gegevens waar de volledige naam, adressen, en contactgegevens van Facebook gebruikers te vinden waren. Een woordvoerder van Facebook vertelde aan de nieuwssite dat het ging om gegevens die verkregen waren via een gat in de beveiliging van Facebook dat in 2019 gedicht was.
De Facebook data werd gratis aangeboden op een hacker forum, waar de hacker zijn Telegram account postte. De gelekte LinkedIn data wordt daarentegen te koop aangeboden voor een bedrag van ‘minstens vier cijfers.’