ChatGPT wordt verboden in Italië

News
maandag, 03 april 2023 om 12:00
chatgpt laptopf1680510525
De laatste maanden in ChatGPT enorm populair geworden. De chatbot van OpenAI wordt nu alleen in Italië verboden vanwege privacyschending, zo heeft de toezichthouder besloten.
Er worden veel stappen gezet op het gebied van kunstmatige intelligentie en dat wordt nu ook beschikbaar voor het grote publiek. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om deepfakes te maken door gezichten van andere mensen op iemand te plakken, kan je een programma een compleet kunstwerk voor je laten maken en dan is er natuurlijk de opkomst van de AI chatbots.
Laatstgenoemde is bekend geworden door het programma ChatGPT, waarbij je allerlei vragen kan stellen, van een simpele zoekopdracht tot het laten schrijven van een scriptie. Het programma is zo populair, dat Microsoft en Google nu ook met chatbots komen in de vorm van Bing AI en Bard.
De privacytoezichthouder in Italië heeft nu alleen besloten om ChatGPT te verbieden in het land. Dat meldt onder andere Politico. Volgens de toezichthouder houdt moederbedrijf OpenAI zich niet aan de regels voor het verzamelen van persoonsgegevens, waardoor het slot gaat op ChatGPT.

Wat heeft ChatGPT gedaan?

De toezichthouder stelt dat er niet goed wordt uitgelegd door OpenAI welke persoonlijke gegevens van gebruikers worden verzameld en wat er vervolgens mee gedaan wordt. In maart was er ook een datalek, waarbij er veel informatie van gebruikers naar buiten is gekomen, waaronder betalingsgegevens van abonnees en welke vragen er aan de AI chatbot zijn gesteld.
OpenAI moet nu verbeteringen aan ChatGPT gaan doorvoeren. Daar heeft het bedrijf twintig dagen de tijd voor, met een boete van 20 miljoen euro of vier procent van jaaromzet als stok achter de deur.
Matteo Salvini, de leider van de regerende partij in Italië, vindt de ban op ChatGPT onproportioneel. Dat laat hij weten via Instagram. De privacytoezichthouder in Italië is een onafhankelijk orgaan dat losstaat van de overheid.

Populair Nieuws