Organisatie schrikt van levensgevaarlijke chaos na F1 GP Australië

News
maandag, 03 april 2023 om 12:30
f1 gp australie 2023 startf1680512317
De GP van Australië was een chaotische race, met maar liefst drie rode vlaggen en veel uitvallers. Maar ook na afloop was er chaos, dat voor levensgevaarlijke situaties heeft gezorgd. De organisatie is geschrokken en gaat de beelden bestuderen.
Waar een pitch invasion de laatste tijd in voetbal een gevaarlijk fenomeen is geworden, is hetzelfde concept in de Formule 1 juist gebruikelijk. Na afloop van een Grand Prix mogen fans de baan op rennen om samen te kijken naar de podiumceremonie. Daarbij worden alleen wel een aantal belangrijke procedures gevolgd.
Na afloop van de GP van Australië werden die procedures alleen niet gevolgd. Terwijl de auto’s nog over de baan reden achter de Safety Car, klommen er al fans over de hekken. Daardoor stonden er fans op de baan, terwijl er auto’s langsreden met 120 kilometer per uur. Hoewel het misschien lijkt alsof de F1-bolides langzaam achter een Safety Car rijden, gaan ze alsnog met een hoge snelheid over de baan.
Dat was ook niet de enige onveilige situatie na afloop van de race. Nico Hulkenberg moest zijn Haas namelijk parkeren op het asfalt tijdens de laatste ronde. Fans liepen langs zijn auto, terwijl het rode licht op zijn auto knipperde. Dat betekent dat de auto nog mogelijk onder stroom staat, wat voor een levensgevaarlijke situatie kan zorgen.

Organisatie op het matje geroepen

De organisatie van de GP van Australië werd na afloop op het matje geroepen bij de stewards. Na een gesprek is besloten dat de organisatie een onderzoek instelt naar wat er fout is gegaan na afloop van de race en hoe de onveilig situatie is ontstaan.
De organisatoren hebben tegenover de FIA toegegeven dat er fouten zijn gemaakt en dat het desastreus had kunnen aflopen. Andrew Westacott, de voorzitter van de Australian Grand Prix Corporation, heeft tegen ABC Melbourne gezegd geschrokken te zijn en dat er veel camerabeelden bekeken zullen worden. “Motorsport is gevaarlijk, dit had gruwelijk kunnen aflopen.”

Populair Nieuws