Call of Duty had een PS5 exclusive kunnen zijn

News
maandag, 26 juni 2023 om 17:00
call of duty modern warfare 2 2022f1660316926
Het is al een paar keer gesuggereerd dat de Call of Duty franchise een Xbox-exclusive zou kunnen worden na de overname van Acitvision Blizzard door Microsoft. Met name Sony is daar erg bang voor. Maar het scheelde niet veel of Sony had Call of Duty zelf als exclusive gehad.
Er zijn momenteel hoorzittingen gaande in de rechtszaak tussen de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en Microsoft. Daaruit zijn al wat interessante opmerkingen gekomen. Zo bleek dat Xbox Bethesda overnam omdat het bang was dat de game anders een PS5 exclusive zou worden.
Nu blijkt dat het er ook even om hing of Call of Duty wel naar Xbox zou komen. Xbox-topvrouw Sarah Bond verklaart namelijk dat er voor de huidige generatie een ongebruikelijke deal beklonken moest worden om de shooter op Xbox-consoles te laten verschijnen (via TweakTown). Normaal gesproken gaat de opbrengst van een game voor 70 procent naar de uitgever (in dit geval Activision Blizzard) en 30 procent naar het platform, maar voor de Xbox wilde Activision Blizzard-CEO Bobby Kotick een verdeling van 80 om 20.
Bond legt uit dat het al duidelijk was dat Call of Duty zeker naar PS5 zou komen en zonder de shooter was Xbox in de problemen geweest. Microsoft is dus maar akkoord gegaan. Activision Blizzard zou zelfs geweigerd hebben om alvast met Xbox Series X-devkits aan de slag te gaan totdat deze ongebruikelijke winstverdeling rond was.

Wordt Call of Duty een Xbox Series X exclusive?

De zorg dat Call of Duty mogelijk een Xbox-exclusive wordt, is nu al herhaaldelijk geuit. Xbox houdt alleen vol dat dat niet gaat gebeuren en heeft al deals getekend die Microsoft er de komende tien jaar toe verplichten de reeks naar andere platforms te brengen (als de overname van Activision Blizzard doorgaat). Dat is niet zo gek, aangezien al is berekend dat Microsoft geen winst zou maken op Call of Duty als het een exclusive zou worden.