Bouw van TSMC halfgeleider fabriek vertraagd

News
woensdag, 16 februari 2022 om 18:00
pexels pok rie 1432680f1675082799
De bouw van een nieuwe fabriek van Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) is vertraagd. De fabriek wordt gebouwd in de Amerikaanse staat Arizona, maar komt door verschillende problemen minder vlot van de grond. Uiteindelijk moet de fabriek halfgeleiders gaan produceren.
De halfgeleider staat centraal in het wereldwijde chiptekort dat het moeilijk maakt om bijvoorbeeld voldoende consoles, smartphones en PC-onderdelen te produceren. Een nieuwe fabriek van TSMC, één van de grootste producenten van halfgeleiders, zou daarbij goed kunnen helpen. Helaas wil het niet vlotten met de nieuwe fabriek die het bedrijf in Arizona aan het bouwen is.
Volgens bronnen van Nikkei Asia was het de bedoeling dat TSMC in september van dit jaar spullen kon gaan installeren om halfgeleiders te fabriceren. Nu zou dat pas in februari of maart 2023 gebeuren. Daarna kan het nog zeker een jaar duren voordat alles rond is om daadwerkelijk te beginnen met de productie van halfgeleiders.
De vertraging is verder geen gevolg van het chiptekort, er is gewoon genoeg materieel om in de fabriek te zetten. De bouw van de fabriek zelf is vertraagd door onder andere een tekort aan arbeiders en golven van COVID-19 besmettingen in de VS. Bovendien bouwt TSMC voor het eerst in de VS en zou het verkrijgen van de juiste vergunningen ook een probleem te zijn geweest.

Chiptekort houdt nog lang aan

TSMC had zichzelf wel wat ruimte gegeven voor vertraging: het plan om de fabriek in 2024 operationeel te hebben is onveranderd. Helaas zitten we tot die tijd nog steeds met een chiptekort. Naar eerdere schattingen houdt dat tekort nog tot zeker 2023 aan. Verschillende techbedrijven bouwen chipfabrieken bij, maar dat is natuurlijk geen snelle oplossing.