Dit is waarom je snel een SSD moet kopen

News
vrijdag, 11 februari 2022 om 19:00
western digital ssdf1616489613
Wie overweegt om een SSD te kopen voor een PC, of als uitbreiding voor een console, moet er mogelijk snel bij zijn. De prijzen zouden binnenkort namelijk behoorlijk omhoog kunnen schieten. Dit omdat een partij NAND-chips van Western Digital onbruikbaar is.
Western Digital is zeker 6,5 exabyte (6,5 miljard gigabyte) aan flash-geheugen kwijtgeraakt. Dit komt omdat door problemen bij de NAND productie veel NAND-chips (een belangrijk onderdeel van SSD’s) onbruikbaar zijn geworden. Volgens marktonderzoeksfirma TrendForce kan de prijs van deze component daardoor bijna 10 procent omhoog schieten.
Eind januari is in twee fabrieken van Western Digitals partner Kioxia (voorheen Toshiba) ontdekt dat materialen om NAND-chips te maken onveilig waren. Deze materialen waren toen al gebruikt in een partij chips. Western Digital en Kioxia zijn samen verantwoordelijk voor een groot deel van het aanbod van NAND-chips en de SSD’s waarin ze gebruikt worden.

Welke gevolgen heeft dit voor de SSD-markt?

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is dat de chips onbruikbaar zijn geworden. Ook moet nog blijken of SSD’s die met deze onderdelen zijn gemaakt moeten worden teruggeroepen. In ieder geval heeft Western Digital een hoop te doen om dit op te lossen.
Western Digital laat gelukkig weten dat het nauw samenwerkt met Kioxia om zo snel mogelijk te zorgen dat de productie weer normaal kan draaiten. Desondanks is het toch een grote partij NAND-chips die onbruikbaar is geworden. Het is dan ook geen wonder dat een prijsstijging verwacht wordt.