Avatar regisseur is klaar met streamingdiensten

News
woensdag, 11 januari 2023 om 17:00
avatar the way of waterf1700578024
Avatar: The Way of Water doet het, niet geheel onverwacht, goed bij de box office. Dit terwijl we sinds de pandemie juist vaak zien dat bioscopen lang niet zoveel verdienen als voorheen. James Cameron ziet het als teken dat we klaar zijn met streamingdiensten.
Of Avatar van James Cameron een goede film is, staat nog wel eens ter discussie. Maar dat zou je niet denken op basis van het enorme geld dat de film heeft opgeleverd. In 2019 werd hij ever verslagen door Avengers: Endgame, maar inmiddels is Avatar weer de best verdienende film aller tijden.
Dat Avatar: The Way of Water ook flink zou scoren was dan ook wel te verwachten. Inmiddels lijkt het erop dat de film de 2 miljard dollar kan passeren. Variety wilde dan ook graag weten hoe het voor James Cameron voelt om verantwoordelijk te zijn voor drie van de vijf best verdienende films ooit.
Maar volgens Cameron is dat niet de ware prestatie van Avatar 2. Hij ziet de opbrengsten meer als teken dat de samenleving — ook in bijvoorbeeld China, waar Covid nog een groot probleem is — aangeeft dat de bioscoopervaring iets is dat mensen nodig hebben. Men is volgens Cameron klaar met streamingdiensten en zelf is hij “moe van het op [zijn] gat zitten”.

Regisseurs hebben vraagtekens bij streaming

James Cameron lijkt een beetje te overdrijven en niet per se problemen te hebben met streaming als manier om films later terug te kijken. Maar het is zeker niet de enige keer dat een regisseur een kanttekening heeft bij streaming. Steven Spielberg vindt net als Cameron de bioscoopervaring belangrijk en onvervangbaar, terwijl Guillermo del Toro streaming als bedreiging ziet voor het bewaard blijven van films in hun originele staat.