Topregisseur heeft zorgen door streaming

News
vrijdag, 27 mei 2022 om 11:00
pexels pixabay 274937f1640954866
Er is wel vaker disussie over de staat waarin film verkeert. Een tijdje terug was er bijvoorbeeld veel gedoe toen Martin Scorsese zei dat superheldenfilms “geen cinema” waren en heeft ook Denis Villeneuve de nodige kritiek. Maar er zijn grotere zorgen over de toekomst van film, zo vindt de bekende regisseur Guillermo del Toro.
Guillermo del Toro sprak tijdens een panel tijdens het filmfestival van Cannes (via Indiewire) over de toekomst van film. De regisseur denkt dat de huidige staat van de filmindustrie onhoudbaar is. Hij richt zijn pijlen daarbij niet (specifiek) op de bekende doelwitten als Marvel, maar op een breder probleem van teveel content.
Die content komt bovendien vaak op streamingdiensten terecht, die veel gegroeid zijn door het sluiten van de bioscopen tijdens de pandemie. Del Toro heeft niet per se een probleem met streamingdiensten, maar maakt zich zorgen dat fysieke media zoals DVD en blu-ray aan het verdwijnen zijn. Dat maakt het volgens hem moeilijker om oudere films te ontdekken.

Guillermo del Toro: "Er is meer, we kijken minder"

Doordat er veel via streamingdiensten gekeken wordt, is het ontdekken van nieuwe films en series teveel in handen gekomen van algoritmes en bedrijven. Tel daar bij op dat er ook nog eens heel veel geproduceerd wordt en er ontstaat een probleem. Er wordt steeds minder daadwerkelijk gekeken: in Del Toro’s woorden heeft iedereen het gevoel “nog twintig films te moeten zien”.
Het is Del Toro uiteindelijk te doen om de toekomstige generaties. De regisseur vindr dat we de plicht hebben om te zorgen dat films gevonden kunnen blijven worden. Dat zijn we aan onszelf niet verplicht, maar wel aan mensen van de toekomst.