Apple maakt met tegenzin een iPhone met USB-C

News
woensdag, 26 oktober 2022 om 11:00
apple 132960
Er is al een tijdje veel te doen om Apple’s houding richting USB-C. Veel smartphonefabrikanten gebruiken deze aansluiting als standaard oplaadmethode voor smartphones en dankzij een nieuwe Europese wet moet Apple dat nu ook gaan doen. Daar is Apple alleen helemaal niet blij mee.
Eind 2024 is het bij wet verboden om in de EU elektronica te verkopen die oplaadt met een andere aansluiting dan USB-C. Apple houdt al jaren vast aan haar eigen Lightning-aansluiting voor de iPhone. Het bedrijf is er bepaald niet blij mee dat het gedwongen wordt om over te stappen op USB-C, zo blijkt uit een gesprek met The Wall Street Journal.
Op de vraag of Apple haar Lightning-poort ging vervangen zei marketing lead Greg Joswiak dat het bedrijf “geen keus” heeft. Hij wilde ook niet toezeggen of er misschien al voordat de nieuwe EU-wet ingaat overgegaan wordt op USB-C. De iPhone 15 kan bijvoorbeeld nog gewoon legaal op de markt komen met een lightning-poort.

Waarom wil Apple de Lightning poort houden?

Verder geeft Joswiak aan dat Apple liever haar eigen ingenieurs vertrouwt dan dat het bedrijf gedwongen meegaat in het aannemen van een bepaalde hardware-standaard. Bovendien zouden stekkers die lost te maken zijn van hun kabels al veel compatibiliteitsproblemen hebben opgelost. Deze opladers maken het inderdaad makkelijker om je telefoon overal in een stopcontact te kunnen krijgen, maar veranderen niets aan de compatibiliteit met andere telefoons.
Daarnaast vreest Joswiak dat Lightning-kabels massaal e-waste zullen worden wanneer de iPhone overgaat op USB-C. Het bedrijf kwam ook al met een milieu-argument toen het besloot om geen opladers meer mee te leveren bij nieuwe iPhones. Lightning-kabels staan er alleen niet om bekend dat ze bijzonder lang meegaan, dus wellicht overschat Apple hier hoe lang het zou duren voordat de meeste bestaande iPhone-opladers alsnog e-waste zouden worden.