Apple bezwijkt onder druk en laat Fortnite toch terugkeren op iOS

News
maandag, 11 maart 2024 om 12:00
fortnite alle modif1706257347
Apple leek de plannen te dwarsbomen van Epic Games om Fortnite terug te brengen op iPhone. Maar nu is door druk vanuit de EU het developer account van Epic toch weer hersteld.
Apple en Epic Games blijven maar ruziën over de situatie van Fortnite op iOS. De populaire game is sinds 2020 niet meer te spelen op iPhone, nadat Epic Games een alternatieve betaalmethode aan Fortnite had toegevoegd. Dat zou ingaan tegen de regels van de App Store, waarna Apple direct de game van het platform verwijderde.
Recent kondigde Epic vol trots aan dat Fortnite terug zou keren naar iOS, omdat Apple het besturingssysteem moet open gooien voor andere ontwikkelaars in de EU, dankzij de Digital Markets Act. Maar die blijdschap was van korte duur, omdat Apple besloot om het developer account van Epic Games te verwijderen. Daarmee werd het onmogelijk gemaakt om een eigen app store te lanceren op iOS en dus Fortnite opnieuw te lanceren.
Niet lang daarna kondigde de EU aan dat het de zaak zou onderzoeken en in gesprek zou gaan met Apple. Het lijkt erop dat de techgigant onder de druk is bezweken, want het developer account van Epic Games is weer hersteld. Dat meldt CNN.

Apple niet blij met nieuwe wet

Het is niet de eerste keer in de laatste jaren dat Apple overhoop ligt met de EU. Er zijn al flink wat boetes uitgedeeld aan de techgigant en mogelijk is niet de laatste uitgedeeld, als het bedrijf de nieuwe regels voor de app stores op iOS in stand houdt.
Apple vangt namelijk veel geld met commissies op de App Store. Het bedrijf zou veel geld kunnen mislopen als concurrenten hun eigen app store lanceren op iOS. Daarom is er een nieuwe regel geïntroduceerd dat andere ontwikkelaars 17 procent commissie moeten afdragen over alle aankopen op andere app stores. Bedrijven zijn daar niet blij mee en hebben al beklag gedaan bij de EU.