Update - Fortnite naar iPhone brengen wordt onmogelijk gemaakt door Apple

News
donderdag, 07 maart 2024 om 14:00
fortnite chapter 2f1585925194
Het leek erop dat Fortnite eindelijk terug zou komen op iOS en dus de iPhones van spelers. Maar volgens uitgever Epic Games wordt dat onmogelijk gemaakt door Apple.

Update - EU heeft vragen voor Apple

De beslissing van Apple om het developer account van Epic Games te verwijderen, is mogelijk niet zonder gevolgen. Bloomberg meldt namelijk dat de EU nu onderzoekt of Apple de nieuwe wet al heeft gebroken. De instantie heeft vragen voor het techbedrijf en als die niet haar behoren kunnen worden beantwoord, kan dat mogelijk zorgen voor een boete.
Origineel bericht:
De EU heeft een nieuwe wet ingevoerd, de Digital Markets Act, om de macht op te breken van een zestal Gatekeepers uit de techindustrie. Apple is één van die bedrijven en daardoor moet de techgigant iOS open stellen voor app stores van third party ontwikkelaars.
Op die manier kan Fortnite eindelijk terugkeren naar de iPhone, aangezien de populaire battle royale shooter door Apple is verbannen van de App Store - nadat Epic een alternatieve betaalmethode had geïntroduceerd. De uitgever is namelijk van plan om de Epic Games Store te lanceren op iOS en op die manier Fortnite terug te brengen op het platform.
Maar volgens Epic wordt het door Apple nu alsnog onmogelijk gemaakt om Fortnite te laten werken op iPhone. In een blogpost laat het bedrijf weten dat Apple de developer account van Epic heeft verwijderd, nadat er kritiek was geuit op de nieuwe plannen van de techgigant voor de app stores.

Mag dit volgens de nieuwe wet?

Epic roept nu de EU op om actie te ondernemen tegen Apple. Het zou namelijk ingaan tegen de nieuwe regels van de DMA.

“Door het developer account van Epic op te heffen, schakelt Apple een van de grootste potentiële concurrenten van de Apple App Store uit. Ze ondermijnen ons vermogen om een levensvatbare concurrent te zijn en ze laten andere ontwikkelaars zien wat er gebeurt als je probeert te concurreren met Apple of kritiek hebt op hun oneerlijke praktijken.”

Epic stelt dat de DMA is gemaakt om de onbalans in macht aan te pakken ‘die Apple nu laat zien’. Het techbedrijf zou nu laten zien dat ze de totale controle hebben om concurrerende app stores en app te blokkeren.
Dit bericht is bijgewerkt op 7 maart 2024.