Met een nieuwe
EU-wet in het vooruitzicht komt
Apple met nieuwe regels voor de
App Store. Maar daar is
Microsoft, en een aantal andere concurrenten, niet blij mee.
Dit jaar gaat de Digital Markets Act (DMA) van kracht in de Europese Unie. Daarmee forceert de Europese Commissie een aantal ‘gatekeepers’ - gigantische techbedrijven met monopolies - om de deuren van hun platform open te zetten. Dat betekent dat
Apple iOS moet openen voor andere app stores.
Momenteel verdient Apple nog gigantisch veel geld met 30 procent commissie op alle aankopen in de
App Store en daarom gaat de techgigant een aantal nieuwe regels introduceren. Het bedrijf heeft een ‘Core Technology Fee’ voorgesteld voor apps die zullen draaien op third party app stores. Zo moeten ontwikkelaars 50 cent betalen voor elke jaarlijkse
install na één miljoen downloads. Bovendien zal Apple ook nog 17 procent commissie blijven vangen op alle aankopen in de app stores.
Microsoft is allesbehalve blij met het voorstel van Apple. Wanneer iOS wordt opengegooid, is het bedrijf namelijk van plan om een Xbox App Store te lanceren.
Via X laat Xbox-president Sarah Bond haar onvrede horen.
“Wij geloven dat constructieve gesprekken leiden tot verandering en vooruitgang in de richting van open platforms en meer concurrentie. Het nieuwe beleid van Apple is een stap in de verkeerde richting. We hopen dat ze luisteren naar de feedback op hun voorgestelde plan en werken aan een meer inclusieve toekomst voor iedereen.”
Meer kritiek op Apple
Microsoft is niet de enige partij waarbij het voorstel van Apple in het verkeerde keelgat is geschoten. Epic Games CEO Tim Sweeney had nog veel stevigere woorden voor de nieuwe regels. Zo zouden de veranderingen ‘hot garbage’ en een ‘sluw nieuw geval van Malicious Compliance’. Spotify beschuldigt Apple van ‘afpersing’.
De Europese Commissie heeft nog niet gereageerd op het voorstel van Apple. Maar zodra de nieuwe wetgeving van kracht wordt, zal de instantie komen met een officiële reactie en indien nodig komen met ‘een sterke reactie’ als de voorgestelde oplossing van Apple ‘niet goed genoeg zijn’.