Amerikaanse toezichthouder gaat overname Activision Blizzard onderzoeken

News
dinsdag, 01 februari 2022 om 14:30
activision blizzard hqf1627465674
De Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission gaat onderzoek doen naar de overname die Microsoft heeft aangekondigd van het bedrijf Activision Blizzard. Dit meldt Bloomberg. Vanuit de toezichthouder zelf is nog geen officieel bericht naar buiten gekomen.
De reden dat de toezichthouder een onderzoek zou gaan starten, is omdat de FTC erachter wil gaan komen of de overname er niet voor zorgt dat Microsoft teveel macht krijgt. Dit zou namelijk slecht zijn voor de concurrentie en geeft Microsoft een soort monopolie. Er is de laatste tijd, vooral in de Verenigde Saten, veel kritiek op grote technologiebedrijven, het is dan ook niet vreemd dat er een onderzoek komt naar zo'n grote overname.

Gaat de overname van Activision Blizzard nog wel door?

Er werd al wel rekening mee gehouden dat toezichthouders met onderzoeken zouden komen. Het is namelijk een grote overname die voor een verschuiving zorgt in de game-industrie. Een expert was onlangs nog positief en denkt niet dat de overname zal worden tegengehouden, maar het is altijd mogelijk dat de toezichthouder toch besluit om er een stokje voor te steken.
Het onderzoek van toezichthouders kan ervoor zorgen dat een overname ver moet worden uitgesteld. Het voltooien van de overname van Activision Blizzard door Microsoft moet ook pas volgend jaar zijn afgerond, dus er is nog wel tijd. Een mogelijk onderzoek van één of meerdere toezichthouders zal waarschijnlijk ook in de verwachte datum zijn meegenomen.
Het zal alleen wel spannend worden voor Microsoft, als er een echt onderzoek komt, wat de uitslag zal zijn. In ieder geval heeft Microsoft al wel gezegd dat de Call of Duty games voorlopig geen exclusives zullen worden, dus misschien zorgt dit voor minder zorgen bij de toezichthouder.