AI wordt al massaal gebruikt in ontwikkeling van games

News
woensdag, 20 maart 2024 om 7:00
coding ontwikkelaarf1694595258
In de game-industrie wordt vaak negatief gesproken over het gebruik van AI. Maar volgens een rapport van Unity wordt kunstmatige intelligentie al massaal gebruikt door ontwikkelaars.
Door het grote publiek wordt er met veel interesse gekeken naar de mogelijkheden van AI. Door programma’s als ChatGPT of DALL-E wordt het een stuk makkelijker gemaakt om antwoord te krijgen op vragen, een Sinterklaasgedicht te schrijven of om een mooie map te maken voor een Dungeons & Dragons-campagne. Je kan het zo gek niet bedenken of AI kan je er wel mee helpen.
Maar mensen die werkzaam zijn in een creatieve industrie kijken met lede ogen naar de ontwikkeling van AI. Zij zijn namelijk bang dat hun baan verloren gaat aan de nieuwe technologie. Dat is bijvoorbeeld de reden waarom acteurs en schrijvers in Hollywood maandenlang hun werk hebben neergelegd om meer bescherming te krijgen tegen het gebruik van AI.
In de game-industrie is er ook veel weerstand tegen het gebruik van AI, maar volgens Unity is de technologie al wijdverspreid. In een enquête van het bedrijf geeft 62 procent van de ondervraagden aan dat AI wordt gebruikt in de ontwikkeling van hun game.

Neemt AI het werk van ontwikkelaars over?

Gameontwikkeling bestaat uit veel verschillende aspecten, maar AI lijkt nog niet alle afdelingen over te nemen. Volgens de ondervraagden wordt kunstmatige intelligentie voornamelijk gebruikt om de workflow efficiënter te maken, bijvoorbeeld door snel prototypes en concepten te maken, assets te creëren en voor wordbuilding.