Activision Blizzard schikt rechtszaak seksuele intimidatie voor 18 miljoen dollar

News
woensdag, 30 maart 2022 om 13:30
activision blizzard hqf1627465674
Een Amerikaanse rechter heeft de schikking van Activision Blizzard van 18 miljoen dollar met de Amerikaanse Equal Employment Opportunity Commission (EEOC), een federaal bureau dat burgerrechtenwetten tegen discriminatie op het werk handhaaft, goedgekeurd. Hiermee werd één van de vele rechtszaken tegen het bedrijf afgesloten.
Ook het California Department of Fair Employment and Housing (DFEH) heeft een rechtszaak tegen het gamebedrijf lopen. Dit bureau probeerde de schikking met een motie te voorkomen, omdat het vreest dat de schikking zijn eigen rechtszaak tegen Activision Blizzard zou kunnen ondermijnen. De DFEH beweert dat de EEOC-schikking een clausule bevat die Activision Blizzard in staat stelt beschuldigingen van seksuele intimidatie uit de dossiers van eisers van de schikking te verwijderen, waardoor de DFEH-rechtszaak wordt belemmerd.
Het bureau beweert ook dat Activision Blizzard zelfs heeft aangegeven van plan is om de schikking te gebruiken om andere lopende rechtszaken te ondermijnen. De rechter was het hier niet mee eens en stemde in met de schikking.

Talloze gevallen van seksuele intimidatie en discriminatie

Vorig jaar juli spande DFEH een rechtszaak aan tegen Activision Blizzard voor talloze gevallen van seksuele intimidatie en discriminatie. Dit volgde na een onderzoek van twee jaar waaruit bleek dat meerdere vrouwelijke werknemers, op alle niveaus, systematisch waren gediscrimineerd op basis van hun geslacht. Dit betekende onder andere minder kansen, loonongelijkheid, oneerlijke beëindiging van contracten en onevenredige promoties. Volgens de rechtszaak begon de loonongelijkheid al op het moment dat de vrouwen aangenomen werden.
De DFEH sprak van een ‘frat boy’-cultuur bij het bedrijf:

‘’Op het kantoor worden vrouwen onderworpen aan ‘cube crawls’, waarbij mannelijke werknemers grote hoeveelheden alcohol drinken terwijl ze zich een weg kruipen door verschillende hokjes op kantoor en zich vaak ongepast gedragen tegenover vrouwelijke werknemer. Mannelijke werknemers komen trots op het werk met een kater, spelen gedurende lange tijd videogames tijdens het werk terwijl ze hun verantwoordelijkheden delegeren aan vrouwelijke werknemers, maken grappen over hun seksuele ontmoetingen, praten openlijk over vrouwelijke lichamen en maken grappen over verkrachting.’’

- Department of Fair Employment and Housing
Afgelopen week werd Activision Blizzard ook nog aangeklaagd door een huidige werknemer, die sinds haar eerste werkdag al seksisme zou hebben ervaren. Eerder deze maand werd het bedrijf ook aangeklaagd door de familie van een werknemer die tijdens een bedrijfsuitje zelfmoord had gepleegd. Volgens de familie speelde seksuele intimidatie op de werkvloer een grote rol in haar dood.