Activision Blizzard aangeklaagd voor seksuele intimidatie en 'corpsballen-cultuur'

News
donderdag, 22 juli 2021 om 10:30
world of warcraft shadowlands artf1626940006
Na Ubisoft is nu ook Activision Blizzard aangeklaagd voor seksuele intimidatie. De aanklacht volgt na een onderzoek van twee jaar door de staat van Californië.
Seksuele intimidatie en wangedrag richting vrouwen lijkt een wijdverspreid probleem te zijn in de gaming industrie. Nadat eerder Ubisoft in Frankrijk is aangeklaagd voor seksuele intimidatie, heeft nu Activision Blizzard dezelfde aanklacht aan de broek in Californië. Voor die aanklacht heeft de staat twee jaar langs onderzoek uitgevoerd.
Volgens de aanklacht doet Activision Blizzard niks tegen de vrouwonvriendelijke cultuur die er heerst binnen het bedrijf, zo meldt Bloomberg. In de aanklacht staat vermeldt dat ongeveer 20 procent van de werknemers bij Activision Blizzard vrouw zijn en dat ze worden onderworpen aan een ‘doordringen corpsballen-cultuur op de werkvloer’, waaronder ‘cube crawls’. Dat laatste houdt in dat mannelijke werknemers veel alcohol drinken om vervolgens langs de cubicles van vrouwelijke werknemers gaan om daar ongepast gedrag te vertonen.
Het bureau dat het onderzoek heeft uitgevoerd meldt daarnaast dat mannelijke werknemers vaak games spelen onder werktijd en hun verantwoordelijkheden delegeren naar vrouwelijke werknemers, dat ze vaak praten over seks en dat ze grappen maken over verkrachting.

Pesterijen met de dood tot gevolg

Naar verluidt kunnen vrouwelijke werknemers bij Activision Blizzard moeilijk promotie maken, omdat ze ‘ooit zwanger kunnen worden’. Ook worden ze bekritiseerd voor het ophalen van hun kinderen bij een kinderdagverblijf en worden ze uit lactactiekamers getrapt zodat mannelijke collega’s daar een vergadering kunnen houden.
Vrouwelijke werknemers bij het team van World of Warcraft claimen dat leidinggevenden met ze flirten en vernederend gedrag vertonen. Het heeft zelfs geleid tot zelfmoord op een bedrijfsuitje, nadat ze het slachtoffer is geweest van seksuele intimidatie door haar leidinggevende, waaronder het tonen van naaktfoto’s op een feestje.
In een verklaring claimt Activision Blizzard dat de aanklacht geen ‘plaatje schetst van de werkvloer bij Blizzard tegenwoordig’. Volgens de woordvoerder streeft de uitgever naar ‘inclusiviteit voor iedereen’ en is er ‘geen plaats voor seksuele intimidatie’. Alle beschuldigingen worden voor Activision Blizzard serieus genomen en in gevallen van wangedrag ‘is actie ondernomen om het probleem op te lossen’.