‘Activision Blizzard overname stuit opnieuw op weerstand’

News
vrijdag, 13 januari 2023 om 10:30
activision blizzard hqf1627465674
Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat Microsoft aankondigde Activision Blizzard te willen overnemen. Dat is alleen een vrij grote deal die niet zomaar door alle marktautoriteiten wordt goedgekeurd. Er is nog altijd onderzoek gaande en nu komt er weerstand van twee nieuwe partijen.
Waarschijnlijk de grootste tegenstander van de overname van Activision Blizzard is Sony, Microsofts grote rivaal op gaming-gebied. Maar dat betekent niet dat dat het enige bedrijf is dat vraagtekens heeft bij de overname. Zo meldt Bloomberg dat ook Google en Nvidia enkele zorgen doorgeven aan de Amerikaanse marktautoriteit FTC.
Google en Nvidia zouden zich vooral druk maken om de mogelijkheid dat Microsoft te dominant wordt in cloud-gaming, mobile gaming en abonnementsdiensten. De FTC zelf had deze zorg ook al en het is een belangrijke reden dat de autoriteit Microsoft voor de rechter haalt om te proberen de overname te blokkeren. Nvidia en Google kunnen in die zaak als getuige worden opgeroepen.
Naar verluidt zijn zowel Google als Nvidia wat milder in hun kritiek dan Sony. Nvidia zou niet eens per se tegen de deal zijn. Het bedrijf zou het vooral belangrijk vinden dat iedereen ook na de deal gelijke toegang heeft tot games.

Wat is het belang van Google en Nvidia in de overname-zaak?

Van de grote drie consolemakers doet Microsoft het meeste op gebied van cloud gaming en mobile gaming. Game Pass kan bijvoorbeeld gelden als concurrent van Nvidia’s GeForce Now game streamingdienst. Google stopt weliswaar met Stadia, maar blijft door Android en de Google Play Store een grote speler in mobile gaming.