Acteursstaking in Hollywood is eindelijk voorbij

News
donderdag, 09 november 2023 om 9:30
Veel producties in Hollywood kunnen weer van start gaan. De acteursstaking van SAG-AFTRA is namelijk voorbij, nadat de vakbond tot een overeenkomst is gekomen met de studio’s.
Een lange tijd is Hollywood in de greep gehouden van twee stakingen. Eerst besloten de schrijvers om het werk neer te leggen, nadat de studio’s niet het beoogde salaris wilden geven, evenals bescherming tegen AI. Niet veel later besloten ook de acteurs te gaan staken, om vrijwel precies dezelfde redenen.
In september kwamen de schrijvers tot een overeenkomst met de studio’s voor betere voorwaarden en zo kwam die staking tot een einde. Dat gold alleen niet voor acteursvakbond SAG-AFTRA, waardoor die staking door bleef gaan.
Daar is nu alleen ook een einde aan gekomen. De onderhandelaars van SAG-AFTRA hebben een deal gesloten met de studio’s op woensdag. De staking komt daarmee ten einde op donderdag na 118 dagen. Dat meldt onder andere Variety.

Hoe ziet de overeenkomst eruit?

SAG-AFTRA en de studio’s hebben de laatste dagen gewerkt om de puntjes op de i te zetten van de deal. Door de overeenkomst krijgen acteurs voor het eerst bescherming tegen kunstmatige intelligentie. Daarnaast gaat het salaris ook omhoog met een historische stijging. De meeste minimale salarissen voor acteurs gaan omhoog met 7 procent. Dat is meer dan de schrijvers, die een stijging van 5 procent hebben afgedwongen.
Ook krijgen acteurs een ‘streaming participation bonus’, zo blijkt uit een e-mail die gestuurd is naar leden van de vakbond. Hoe die bonus er precies uitziet, is niet bekend.

Populair Nieuws