10 Tears of the Kingdom tips voor een sterke start

News
dinsdag, 16 mei 2023 om 12:00
tears of the kingdomf1683724951
Na zes jaar is het tijd voor een vervolg op The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Maar Tears of the Kingdom heeft het nodige te bieden dat je niet zult herkennen uit het eerste deel. Om je een beetje op weg te helpen in deze bekende en toch nieuwe wereld hebben we wat tips voor je.

Help Josha

Kort nadat je het tutorial-gebied van Tears of the Kingdom achter je hebt gelaten kom je waarschijnlijk terecht in Lookout Landing. Daar wonen verschillende personages die je op weg helpen in de game, zoals Purah. Zij stuurt je meteen op plotrelevante missies, maar haar studente Josha heeft een taak voor je die net zo waardevol is om te doen.
Wanneer je met Josha praat krijg je op zeker moment de vraag om op zoek te gaan naar een standbeeld in The Depths. Daar wil je misschien in eerste instantie niet heen: het is daar donker en eng. Maar doe het toch, want de beloningen zijn het waard. Bij de zoektocht naar het standbeeld krijg je bijvoorbeeld beschikking over een camera die voor veel andere sidequests nodig is.
Wanneer je de lijn van de standbeelden verder volgt kun je een nieuwe vaardigheid verdienen, genaamd Autobuild, waarmee je je Ultrahand-creaties in een handomdraai opnieuw kunt maken. Met Autobuild op zak kun je de luchtballon van Robbie repareren, waarna hij vertrekt naar Hateno Village, om je daar van nieuwe handigheidjes te voorzien. Daarbij hoort bijvoorbeeld een sensor die shrines detecteert (en daar een stuk beter in is dan zijn Breath of the Wild-equivalent). Die ene quest van Josha speelt dus een hoop waardevolle dingen vrij.
tears of the kingdom rubyf1683730931

Verkoop je edelstenen

In Breath of the Wild verkochten we eigenlijk vrijwel meteen de meeste edelstenen die we op zak hadden. Dat was één van de snelste manieren om geld te verdienen en geld heb je in deze game hard nodig als je goede armor wil. In de trailers hadden wij alleen gezien dat je edelstenen dit keer als wapen kunt inzetten dankzij de Fuse-vaardigheid, dus besloten we ze niet te verkopen.
Daar kwamen we al snel op terug. Je edelstenen hebben inderdaad magische krachten van vuur, ijs, water, en elektriciteit. Maar die effecten zijn ook met andere materialen te krijgen, zij het in een zwakkere variant. Vroeg in de game is er weinig dat het gebruik van een grote vuurbal rechtvaardigt en veel dat de noodzaak van goede armor duidelijk maakt. Het kan nooit kwaad om een robijn of saffier achter de hand te houden als wapen, maar vroeg in de game heb je gewoon geld nodig, dus verkoop er zoveel mogelijk.
tears of the kingdom armf1683724728

Zoek een Great Fairy

Over armor gesproken: net als in Breath of the Wild kun je het laten upgraden bij een Great Fairy. Dat hoef je niet met haastige spoed te doen, maar het zal niet lang duren voordat het misschien een goed idee is. Je denkt nu misschien dat je nog wel weet waar de Great Fairies zijn, maar ze hebben zich verplaatst.
We zullen niet verklappen waar de Great Fairies precies zijn en hoe je van hun diensten gebruik kan maken, maar we kunnen je wel op de goede weg zetten. Voor de dichtstbijzijnde Great Fairy aan het begin van de game kun je het beste richting de Woodland Stable, ten noordoosten van Lookout Landing. Praat daar met alle personages die je tegenkomt en je vindt je Great Fairy vanzelf.
tears of the kingdom glidingf1683724687

Gebruik Fuse op al je wapens

Het zal je niet verbazen dat Tears of the Kingdom sterk aanmoedigt om de Fuse-vaardigheid te gebruiken. Het is tenslotte één van de nieuwe vaardigheden die de kern vormen van wat je kunt doen in Tears of the Kingdom. Je hoeft hem alleen niet constant te gebruiken; een standaard pijl is ook nuttig.
Maar in het geval van je mêlee-wapens raden we sterk aan om erop los te Fusen. Bijna alle wapens die je kent uit Breath of the Wild zijn om verhaalredenen namelijk sterk verzwakt en met Fuse kun je daar wat aan doen. Niet elk materiaal om mee te Fusen is even goed: hoorns van monsters zijn sterk aan te raden en stenen zijn ook geen gek idee. Aan een appel op het uiteinde van je zwaard heb je minder, maar het is iets.
tears of the kingdom flyingf1683724796

Spaar Zonai Devices

Nog tijdens de tutorial van de game kom je op een gegeven moment een soort gacha-machine tegen. Dat woord doet je misschien denken aan microtransactions, maar die zijn er niet in Tears of the Kingdom. Deze machines geven je Zonai Devices in ruil voor Zonai Charges.
Zonai Charges zijn niet al te zeldzaam, dus gooi er gewoon zoveel mogelijk in de gacha machine. Het loont namelijk altijd om wat Zonai Devices op zak te hebben, want je zult maar net in een situatie belanden waarin een raket je goed van pas zou komen en er geen hebben. Wanneer je een Zonai Device uit je inventory haalt kun je het niet weer oprapen, maar het is zo makkelijk om aan deze apparaten te komen dat je ze beter teveel kan gebruiken dan te weinig.
tears of the kingdom the depthsf1683724889

Ga op zoek naar Zonaite

Redelijk vroeg in het spel kun je kennis maken met Zonaite, een erts waar veel Zonai Devices van gemaakt zijn. De belangrijkste functie die het voor jou heeft, is het verlengen van de tijd dat een Zonai Device actief kan blijven. Het gaat je waarschijnlijk wel lukken om de game uit te spelen met alleen je eerste Zonai-batterijtje, maar het wordt er wel makkelijker op als je er meer weet te vergaren.
Daarvoor heb je Zonaite nodig en dat is niet overal te vinden. Hier en daar kun je het tegenkomen in de lucht of op de oppervlakte. Maar voor grote hoeveelheden moet je in The Depths zijn. Als je toch bezig bent met de quests die Josha je geeft, zoek dan ook naar rotsen met groenige gloende cirkeltjes erin en sla die kapot om Zonaite te vinden.
tears of the kingdom 1f1663165418

Leer koken met Sundelions

Er komt een moment in de game dat je The Depths wil onderzoeken, bijvoorbeeld voor Zonaite. Er is alleen een probleempje: de grond en veel vijanden zijn bedekt in gloom en als je daarmee in aanraking komt, kost dat je hartjes. Die kun je niet zomaar bijvullen met eten: een hartje dat door gloom is weggenomen is weg tot je weer in het licht komt.
Maar je kunt een door gloom weggenomen hartje ook helen door te koken met de juiste ingrediënten. Het meest voorkomende ingrediënt dat je van de gloom afhelpt is de sundelion, die je vooral op Sky Islands vindt. Zorg ervoor dat je wat Sundelions hebt gekookt voor je The Depths ingaat en experimenteer met verschillende recepten om meer hartjes terug te krijgen.
tears of the kingdom climbf1683730972

Zoek “sticky” beestjes

Net als in Breath of the Wild kun je op vrijwel elke verticale oppervlakte klimmen. Net als in Breath of the Wild gaat dat niet als die oppervlakte glad is. Maar Tears of the Kingdom heeft wat nieuwe trucjes. Met het juiste elixer kun je op gladde oppervlaktes klimmen.
Daarvoor heb je beestjes nodig die “stikcy” zijn. De Sticky Lizard komt het meeste voor, maar we hebben bijvoorbeeld ook een Sticky Frog gevonden. Niet elk sticky elixer zorgt gelijk dat je onbelemmerd kan klimmen in de regen, maar ook een betrekkelijk zwakke versie helpt je in ieder geval een stukje omhoog.
tears of the kingdom 4f1675935257

Breidt je wapen-inventory uit

De meest controversiële Breath of the Wild feature is ook terug in Tears of the Kingdom: je wapens kunnen breken. In het begin van de game kun je er bovendien niet al te veel meenemen. Er zijn maar een paar sterke vijanden voor nodig om volledig zonder wapens te komen zitten.
Als je Breath of the Wild hebt gespeeld, weet je wat je moet doen, maar voor de nieuwelingen zeggen we het toch maar: vind Korok Seeds, breng ze naar Hestu, maak je inventory groter. Het is daarbij verstandig om de focus op mêlee-wapens te leggen, want bogen en schilden houden het een stuk langer uit. In deze game hoef je trouwens niet na een paar ontmoetingen met Hestu naar Korok Forest. Hij gaat er uiteindelijk wel heen, maar pas als je er zelf geweest bent. Tot die tijd blijft Hestu gewoon te vinden in Lookout Landing en die plek is niet te missen.
tears of the kingdom horsef1683731034

Doe side adventures

Sidequests in Breath of the Wild waren niet gelijk geschapen. De één beloonde je met een huis of een heel nieuw dorp, terwijl een andere je voor veel irritanter werk 20 Rupees gaf. Jammer genoeg was het vaak lastig om van tevoren te achterhalen welke sidequests je tijd waard waren.
In Tears of the Kingdom ligt dat heel anders. Quests die een bijzondere beloning geven of op een andere manier speciaal zijn heten Side Adventures en staan in een aparte lijst gescheiden van sidequests. Je kunt vrij vroeg bijvoorbeeld een Side Adventure tegenkomen waarmee je een armor set kunt verdienen die sticky elixers uiteindelijk overbodig maakt. We zullen niet zeggen dat een gewone sidequest nooit je tijd waard is, maar bij een Side Adventure is het misschien zinvol om er echt tijd voor te maken.