‘iPhone 16 Pro krijgt veel betere camera’

News
dinsdag, 16 mei 2023 om 12:30
We hebben nog een paar maanden te gaan voor de release van de iPhone 15, maar inmiddels draait de geruchtenmolen voor de iPhone 16 ook al. Er werd onlangs al iets beweerd over een vrij groot scherm. Nu gaan er geruchten rond over een nieuwe cameralens.
Naar verwachting krijgt de iPhone 15 Pro Max een periscooplens in één van de camera’s. Met zo’n lens kan de optische zoom van een smartphone camera flink verbeterd worden. Optische zoom is van groot belang voor mooie foto’s, omdat het geen kwaliteitsverlies veroorzaakt, in tegenstelling tot digitale zoom.
Nu beweert de vaak welingelichte analist Ming-Chi Kuo dat de periscooplens zich in de iPhone 16 generatie zal uitbreiden naar beide Pro-modellen (via MacRumors). Hij sluit zich ook aan bij eerdere geruchten dat de iPhone 16 groter wordt dan we gewend zijn. Het grotere formaat zou zelfs de reden zijn dat er ook in de kleinere iPhone 16 Pro ruimte is voor een periscooplens.
Voor optische zoom hebben verschillende delen van een lens namelijk ruimte nodig om te bewegen. Dat is lange tijd de reden geweest waarom het vrijwel onmogelijk was in dunne smartphones. Met een periscooplens worden de bewegende delen van de lens in de lengte van de telefoon gelegd, waar meer ruimte is. Het binnenkomende licht wordt met spiegeltjes afgebogen in de richting van de bewegende delen, net als bij de periscoop van een onderzeeër.

Wanneer is de iPhone 15 release?

Hoe goed de periscooplens werkt gaan we dus als het goed is al zien bij de allerduurste iPhone 15. Die wordt dit najaar verwacht. Als alles loopt zoals gebruikelijk zal de onthulling ergens in september of oktober zijn.