Zo maak je je eigen portret van LEGO

Article
dinsdag, 21 mei 2024 om 19:00
Veel mensen zijn allang blij met een gewone LEGO-set. Maar wat als je het iets persoonlijker aan wil pakken? Dat kan, bijvoorbeeld door een eigen portret te maken van LEGO.
Het lijkt misschien niet voor iedereen weggelegd om een eigen LEGO-ontwerp te maken. Je moet daarvoor een behoorlijk inzicht hebben in hoe LEGO werkt en wat voor vormen je kunt maken met verschillende steentjes. Maar een persoonlijk ontwerp ligt voor de leken minder ver buiten bereik dan je misschien verwacht.
Sterker nog, LEGO verkoopt er een speciale set voor. De Mozaïekmaker telt meer dan 4700 steentjes, maar heeft van zichzelf geen instructies. Die moet je eerst zelf maken door een foto om te toveren via de LEGO-website.

Een zelfportret, of toch je huisdier?

Online kun je elke foto (die aan een aantal richtlijnen voldoet) veranderen in een LEGO-mozaïek dat is opgebouwd uit vijf kleuren. Zo kun je bijvoorbeeld een zelfportret maken, of je huisdier in LEGO vereeuwigen. Iemand verrassen met een persoonlijk mozaïek is natuurlijk ook een idee.
Niet elke foto is even geschikt. Het levert geen geweldig resultaat op als het onderwerp van je foto teveel opgaat in de achtergrond. Over- of onderbelichte foto’s zijn ook niet heel geschikt om in een LEGO-mozaïek te veranderen. Maar gelukkig kun je zoveel foto’s uploaden als je wil, tot je iets gevonden hebt dat goed werkt.
Iets om op te letten is dat het mozaïek dat de computer voor je verzint soms niet gemaakt kan worden met de Mozaïek set. Het kan gebeuren dat er meer van een bepaalde kleur wordt gebruikt dan met de set wordt meegeleverd. Je zou dan aanvullende stukjes kunnen bestellen, of een andere foto kunnen proberen.
Er is trouwens in sommige LEGO-stores een soort pasfoto-hokje te vinden waarmee je ook een mozaïek kan maken. Op die manier weet je in ieder geval dat de achtergrond werkt. In Nederland zijn de LEGO-stores in Amsterdam en de Mall of the Netherlands uitgerust met een Mozaïekmaker.

Iets meer kleur met LEGO Art

Het kan zijn dat de Mozaïek-set je een beetje doet denken aan LEGO Art. Het concept is inderdaad heel vergelijkbaar, maar vanuit LEGO zelf is er alleen een optie om je foto te veranderen in een afbeelding die je met de Mozaïekset kan maken. Je bent in principe dus beperkt tot de vijf kleuren uit die set.
Maar als je een portret wil dat meer lijkt op LEGO Art, bijvoorbeeld omdat je meer kleur wil, zijn daar ook opties voor. Die zijn dan alleen gemaakt door LEGO fans. Je kunt bijvoorbeeld LEGO Art Remix proberen.
Op die website kun je ook foto’s uploaden om er een mozaïek van te maken, alleen kun je instellen welke kleuren gebruikt mogen worden. Zo kun je instellen dat alle steentjes moeten komen uit een specifieke LEGO Art-set die je hebt, of je kunt ervoor kiezen om elke kleur die LEGO maakt te gebruiken. Die laatste optie is natuurlijk alleen aan te raden als je bereid bent losse steentjes te kopen, of als je er al heel veel hebt.