Schokkend resultaat in China: kan Verstappen nog winnen?

Article
vrijdag, 19 april 2024 om 19:00
max verstappen sprint shootout balaclava gp china 2024
Het was een onverwacht resultaat tijdens de Sprint Shootout in Shanghai, met Lando Norris vooraan. Is Max Verstappen nu nog wel de favoriet voor de GP van China of is hij slachtoffer geworden van de omstandigheden?
Het succes van Max Verstappen de laatste paar seizoenen is ongekend. Met name in 2023 was de Nederlander meedogenloos en liet hij de meeste Grands Prix geen spaan heel van de concurrentie. Hij was zo oppermachtig, dat veel F1-fans geen andere uitslag meer gewend zijn dan de Nederlander bovenaan de ranglijst.
Maar tijdens de Sprint Shootout op vrijdagochtend gebeurde er iets opmerkelijks. Verstappen kwalificeerde zich niet als eerste voor de sprintrace op zaterdag, maar Lando Norris van McLaren. En dan niet alleen, de regerend wereldkampioen wist zich niet eens voor de top 3 te plaatsen. De Red Bull Racing-coureur moet ook nog eens Lewis Hamilton en Fernando Alonso voor zich dulden op respectievelijk plaats 2 en 3.

Natte omstandigheden in China

De reden voor de verrassende resultaten in de Sprint Shootout komt door de weersomstandigheden. In de laatste fase van de kwalificatie voor de sprintrace werd namelijk de hemel boven het Shanghai International Circuit geopend en werden de coureurs toegewezen op hun skills in de regen.
Dat is normaal niet iets waar je Verstappen voor hoeft te waarschuwen. De Nederlander heeft zich in vrijwel elke natte F1-sessie bewezen en wordt gezien als een echte rainmeister. Met name zijn prestaties tijdens de GP van Brazilië in 2016 hebben legendarische proporties aangenomen.
Maar waar Verstappen normaal zo machtig is in de reden, was dat in China deze keer niet het geval. De Nederlander glibberde over de baan heen en kwam zelfs nog even in de grindbak terecht en zag zijn tijd verwijderd worden van het bord. De kampioen zelf zei dat het voelde alsof hij ‘over een ijsbaan’ aan het rijden was.
Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko denkt een verklaring te hebben voor de problemen met de RB20 in de regen, maar de oorzaak is niet duidelijk.

“De beslissende factor was de temperatuur in de banden krijgen. Het beste voorbeeld hiervan is Hamilton. Hij gleed eerst hopeloos rond en veranderde toen zijn banden, waarschijnlijk met een hogere luchtdruk, en opeens was hij competitief. Bij Max kregen we de temperatuur gewoon niet goed, we weten niet waarom.”

- Helmut Marko

Is er nog meer regen op komst?

De vraag is nu natuurlijk of de Sprint Shootout de enige natte sessie is voor de GP van China of dat er nog meer regen op komst is. Voor de sprintrace zelf begint net het zonnetje een beetje om de hoek te kijken en is er een erg kleine kans op regen, maar mogelijk is de baan nog wel nat vanwege regen in de nacht en ochtend.
Voor de kwalificatie lijkt het wel zeker dat de baan opgedroogd zal zijn. Wanneer die sessie plaats moet vinden is de verwachting dat de temperatuur is opgelopen tot 23 graden en is er welgeteld één procent kans op regen.
De race zelf is alleen twijfelachtig. In de nacht van zaterdag op zondag wordt er voorspeld dat er weer regen valt en is het de rest van de dag sowieso erg bewolkt. De kans op regen tijdens de Grand Prix is vervolgens niet enorm hoog met 16 tot 24 procent, maar het is zeker niet onmogelijk dat er tijdens de race druppels gaan vallen.
Verstappen zal in ieder geval hopen dat het droog blijft op zondag. In de droge momenten op vrijdag zag de RB20 er een stuk beter uit. Neutrale fans zullen alleen gaan duimen voor wat regen voor een onverwacht resultaat in China.

Populair Nieuws