Wat vindt de XGN redactie van de PS5 pre-order chaos?

  Na lang wachten zijn gisteren eindelijk de pre-orders live gegaan voor de PS5. Voor veel fans is het alleen nog steeds een kwestie van wachten, want Sony lanceert de console met een beperkte oplage. Hoe is die beslissing gevallen bij de XGN redactie?

  Sony

  Luuc

  Hoewel ik blij ben dat ik er vroeg bij was en een pre-order heb verzekerd, mag er wel gesproken worden van een enorme clusterfuck rondom de pre-orders. Winkels gingen bij bosjes op eigen houtje live met de pre-orders. Tijden waren onduidelijk en sites gingen plat. Eindstand: onwijs veel boze fans die geen pre-order hebben bemachtigd.

  Sony had dit gewoon beter moeten afstemmen met haar partners en excuses maken richting fans is dan ook meer dan op zijn plaats.

  Theo

  Dat de PS5 in het begin lastig te krijgen is, is niet vreemd in mijn ogen. We zitten in een gekke tijd en bovendien is dit bijna altijd het verhaal als er een nieuwe console uitkomt.

  De eerste twee tot drie leveringen zullen uitdagend zijn voor mensen die nog geen pre-order hebben, wat de kans groot maakt dat diegenen pas ergens in 2021 met de nieuwe console mogen pronken. Hoe dan ook zal Sony snel weer een voorraad hebben van consoles en dan kan iedereen ermee aan de slag. En in die paar maanden komen er alleen maar meer games naar de next-gen console, waardoor diegenen straks direct keuze genoeg hebben!

  Chris

  Ik vind dat we zowel Microsoft als Sony te weinig credits geven voor wat ze gepresteerd hebben. Beiden hebben in een bijzonder moeilijke periode een zeer concurrerend product weten te maken. Iedereen hield rekening met vertraging naar volgend jaar en een console-prijs die honderden euro's hoger ligt dan wat we nu gaan betalen. De consoles komen beide wereldwijd uit, met een kleine vertraging in Europa voor de PS5, in hogere aantallen dan eerdere generaties, tegen een prijs waar je het zelf niet voor samen kan stellen. Dat is echt een prestatie van wereldformaat.

  Dat de PS5 meteen uitverkocht zou zijn had denk ik iedereen wel verwacht, dat was eerdere generaties niet anders. Hadden ze het dubbele weten te produceren, dan was ook die voorraad uitverkocht geweest. Enige smet is dat Sony de regie over het pre-order moment volledig kwijtgeraakt is, met de chaotische toestanden van gisteren tot gevolg. Dat hadden ze echt beter aan moeten pakken.

  Pepijn

  Sony kiest lijkt ervoor te kiezen om natuurlijke schaarste te creëren. Misschien niet al te chic, maar op deze manier houd je het wel exclusief, houd je het aanbod kleiner dan de vraag en drijf je de prijs op. Sony blijft immers een enorm commercieel bedrijf. Volgens mij is het niet zo vreemd, het is een grote multinational die dit doet, niet een organisatie als Unicef of iets in die richting. Bij elke tweesprong in m'n leven vraag ik me ook niet af: Wat zou Sony doen?

  Marcus

  Er is natuurlijk altijd een limiet op hoeveel consoles een fabrikant bij launch kan leveren. Misschien was het gezien de omstandigheden waarmee we inmiddels allemaal bekend zijn verstandig geweest om langer te wachten en meer units te produceren. Maar aangezien de PS5 nog wel een paar jaar in productie blijft vind ik een beperkte oplage bij launch geen ramp, als de tekorten maar niet voor de hele levensloop aanhouden.

  Overigens vind ik in dit soort gevallen scalpers een veel groter probleem dan de oplage op zich. Kunnen we niet eens om tafel om echt iets tegen scalpers te verzinnen?

  Roland

  Ik heb gelukkig mijn pre-order kunnen plaatsen, maar ik snap dat het voor veel frustratie zorgt bij de mensen die dat niet hebben kunnen doen. Het is ook gewoon heel erg vervelend, zeker omdat Sony maar gewoon zei dat de pre-orders de volgende dag online gaan.

  Microsoft heeft dat net wat handiger aangepakt, die hebben er gewoon een specifieke datum voor geprikt. Toch gaan ook zij schaarste krijgen, door het coronavirus zijn veel onderdelen blijkbaar lastig leverbaar. Het is nou eenmaal niet de ideale tijd om iets nieuws op de markt te brengen.

  Ralph

  Aan de ene kant snap ik dat Sony is begonnen met de pre-orders voor de PS5, ondanks dat de voorraad beschikbare consoles nog niet bijster groot is. Ze hebben zich immers eerder in het jaar al gecommitteerd aan een release aan het einde 2021 en concurrent Microsoft komt binnenkort met de Xbox Series X en Xbox Series S. Als Sony wacht, dan is de kans groot dat ze een gedeelte van hun userbase kwijtraken aan Team Green.

  Anderzijds is de lancering simpelweg niet goed geregeld door Sony. Webshops gingen onafhankelijk van elkaar beginnen met de pre-orders er was duidelijk niet goed gecommuniceerd door Sony met de verschillende partijen. Wat dat betreft denk ik dat de lancering van de Xbox Series X volgende week een stuk soepeler zal verlopen, met genoeg tijd om voor te bereiden voor de webshops en één duidelijke datum en tijdstip.

  Dit artikel is op 7 oktober 2020 bijgewerkt.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.