Xbox Series X - Alles wat je moet weten

  De kogel is door de kerk. Microsoft brengt dit jaar haar nieuwe console op de markt, genaamd de Xbox Series X. Wij zetten alles wat je over de Xbox Series X moet weten voordat de console uitkomt op een rijtje.

  Microsoft

  De Xbox Series X is het premium-model in de nieuwe Xbox Series-lijn, ofwel de next-gen Xbox. Voor meer informatie over het goedkopere model, de Xbox Series S, hebben we een ander artikel klaarstaan. In dat artikel vind je alle informatie over de goedkopere next-gen Xbox.

  Releasedatum: wanneer verschijnt de Xbox Series X?

  Microsoft brengt op 10 november 2020 haar volgende console uit. Daarmee komt de console van Microsoft negen dagen eerder uit dan die van directe concurrent Sony. De PlayStation 5 verschijnt immers pas op 19 november in Nederland.

  Met de releasedatum op 10 november wordt ingespeeld op games die rond dezelfde periode verschijnen. De Xbox Series X komt namelijk een paar dagen voor grote third-party titels uit en sommige games komen zelfs gelijktijdig uit.

  Wat zijn de launchgames voor de Xbox Series X?

  Met de lancering van de Xbox Series X staan er ook gelijk een scala van games op de planning. Zo is op de dag van release een scala aan games beschikbaar voor de Xbox Series X. Onderstaande games komen allemaal op de releasedatum van de console (of in de vijf dagen voor en/of na release) uit, waarbij dikgedrukte games exclusieve titels zijn:

  Op de dag van release zelf heeft Microsoft een leuke line-up aan games die gelijktijdig releasen. In totaal komen er zes games gelijktijdig met de console uit, terwijl in de dagen kort voor en na de release nog eens drie titels verschijnen. Wel moet gesteld worden dat alleen Gears Tactics, Tetris Effect: Connected en The Falconeer exclusief op het Xbox-platform verschijnen.

  Yakuza: Like a Dragon is een geval apart, want de next-gen versie van de game komt exclusief naar de Xbox Series X/S. De PlayStation 5-versie heeft nog geen releasedatum gekregen. Wel komt de game op de PlayStation 4 uit op dezelfde dag als andere platformen.

  Waar is de Xbox Series X te pre-orderen?

  Sinds 22 september is het mogelijk om pre-orders te plaatsen voor de next-gen machine van het Amerikaanse bedrijf. Deze zijn in verschillende webshops inmiddels ook alweer helemaal uitverkocht, maar in ons overzicht hieronder kun je precies zien waar de console nog wel te koop is.

  Op dezelfde dag wordt ook de Xbox Series S uitgebracht, het kleine broertje van de Series S. Deze is via bovenstaande link bij de meeste winkels nog gewoon te bestellen. Wees er dan ook snel bij, want anders is deze straks ook uitverkocht.

  Hoeveel kost de Xbox Series X?

  Voordat je een pre-order plaatst, wil je natuurlijk wel weten hoeveel geld je kwijt bent aan de console. Microsoft heeft aangekondigd dat de Xbox Series X voor 499 euro verkocht wordt. Daarmee is de console net zo duur als de PlayStation 5.

  Ook wordt er een goedkoper model aangeboden, namelijk de Xbox Series S. Deze console heeft mindere specificaties, maar kost dan ook een stuk minder. Deze variant bevat geen diskdrive en gaat voor 299 euro over de toonbank.

  Wat zijn de Xbox Series X specificaties?

  Natuurlijk is er nog de belangrijke vraag naar de specificaties van de Xbox Series X. Voordat je het systeem aanschaft, wil je natuurlijk weten of de console games mooi projecteert op je beeldscherm. De Xbox Series X specificaties hebben we hieronder dan ook voor je op een rij:

  Wat zijn de Xbox Series X features?

  Om af te sluiten is het ook belangrijk om te weten wat de features van de Xbox Series X zijn De next-gen Xbox heeft immers een aantal features al bekendgemaakt voor de release van de console. Zo heeft de controller een nieuwe knop en heeft de console een Quick Resume-feature. Hieronder het overzicht:

  • Backwards Compatibility
  • Geoptimaliseerd voor Series X
  • Quick Resume
  • Smart Delivery
  • Xbox Game Pass

  Met Backwards Compatibility zorgt Microsoft ervoor dat je op de volgende generatie Xbox alle games die je tot nu toe in je Xbox-bibliotheek hebt met je mee kunt nemen. Xbox, Xbox 360 en Xbox One-titels zijn allemaal gewoon speelbaar op de Xbox Series X. Sommige titels (Assassin’s Creed Valhalla bijvoorbeeld) zijn ook nog eens geoptimaliseerd voor Xbox Series X, wat betekent dat de games in 4K met ray-tracing in tot wel 120 fps afspeelbaar zijn op je console.

  De optimalisatie gaat dan ook hand in hand met Smart Delivery, een feature die ervoor zorgt dat je de game in de best mogelijke manier speelt op welke console dan ook. Als je een game op Xbox One koopt en deze Smart Delivery heeft, heb je automatisch ook de Xbox Series X-versie van de game wanneer deze uitkomt. Dit geldt bijvoorbeeld voor DiRT 5.

  Daarnaast is er ook nog Quick Resume, wat betekent dat je naadloos tussen meerdere games kunt wisselen en direct verder kunt spelen waar je gebleven was. Alleen Xbox Game Pass lichten we hier niet uit, want dat is een feature die nog extra geld kost, maar wel een groot aantal voordelen met zich meebrengt. Daarover kun je hier meer details vinden.

  De Xbox Series X verschijnt 10 november wereldwijd voor 499 euro.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.